Ārpus Rīgas

«Darīsim paši» Kuldīgā aktivizē ES fondu naudas apguvi

Ārpus Rīgas

Zilupes zirgaudzētavas jaunais saimnieks atjauno tradīcijas

Guna Šulce par LLKC zaļo publisko iepirkumu

Lauku konsultanti: «Zaļais iepirkums» skolu ēdināšanā strādā arvien labāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tā sauktais zaļais iepirkums, kas paredz pašvaldību izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos citu valstu izcelsmes produktu vietā priekšroku dot vietējiem produktiem, strādā arvien labāk. To intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciāliste Guna Šulce.

Viņa stāstīja, ka situācija zaļā iepirkuma jomā pašvaldībās sāka uzlaboties pirms diviem gadiem  - pēc tam, kad veikti noteikumu grozījumi. Paredzēts, ka pašvaldībām primāri produktu iegādē skolām jādod priekšroka nevis lētākajiem, bet vietējiem un kvalitatīviem produktiem.

Šulce gan atzina, ka dažkārt šo normu pašvaldībās mēdz apiet vai neievērot, jo trūkst izpratnes par to, kādus kritērijus piemērot un vērtēt produktu iegādē. Problēma ir arī apstāklī, ka pašvaldībās pietrūkst laika, lai šos kritērijus izprastu.

LLKC pārstāve atzina, ka ir dažādi iemesli, kāpēc vietējie ražotāji nolemj nepiedalīties pašvaldību rīkotajos iepirkumos pārtikas produktu piegādei. Ir gadījumi, kad ražotājiem nav izdevīgi produktus piegādāt, jo ceļa izdevumi ir lielāki par gūtajiem ieņēmumiem.

Tāpat vietējiem ražotājiem vairāk būtu jādomā par kooperācijas iespējām produktu piegādēm pašvaldību iestādēm. "Vēlme sadarboties ir liela problēma," atzina LLKC pārstāve, pieļaujot, ka zemnieki, iespējams, vēlētos sadarboties, bet trūkst līderu kooperatīvu vadībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti