Lauku konsultāciju centrs: Lauki izskatās ražīgi, cena grūti prognozējama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šogad lauki izskatās ražīgi, bet graudaugu cenas svārstās un tās prognozēt ir grūti, Latvijas Radio atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Pērn  visā Latvijā bija izlīdzināti sējumi, un arī bija vieglāk prognozēt ražu. Savukārt šogad Kurzemē un Zemgalē ziemāju lauki izskatās teicami, bet “Austrumu virzienā no Zemgales aina uz laukiem nav tik skaista, var redzēt ziemas ietekmi”, šur tur ir pārsēti vasarāji, stāstīja Balodis.

Maijs bijis pateicīgs - pietiekami silts, pietiekami mitrs, graudi var strauji augt, tagad aktīvi jāvēro, vai neparādās kādas graudaugu slimības, kuras var nodarīt kaitējumu, ja tās neierobežo.

Savukārt cenas ir vēl grūtāk prognozējama nekā raža, pašlaik viss liecina, ka graudu cenas nav ļoti iepriecinošas, bet nav arī katastrofāli zemas, atzina Balodis.

Viņš sprieda, ka zemnieki varētu izvairīties no cenu svārstību radītajiem riskiem,  sadalot ražu un vienojoties par daļu graudu pārdošanu par esošo cenu, daļu pārdodot vēlāk, kas ļaus neciest ļoti lielus zaudējumus, ja cena sasniegs zemāko punktu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti