Eiro fokusā

Valsts ieņēmumu dienests čeku loteriju uzskata par veiksmīgu, iedzīvotāju domas dalās

Eiro fokusā

Parakstīta deklarācija par Baltijas jūras reģiona valstu sadarbību zinātnē un inovācijās

ALTUM turpmāk sadarbosies ar Latvijas lauku konsultācijas un izglītības centru

Lauku konsultācijas centrs palīdzēs zemniekiem sagatavot pieteikumus «Altum» aizdevumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu institūcija "Altum" noslēgusi sadarbības līgumu ar Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centru (LLKIC). Turpmāk konsultanti 26 reģionālajos birojos palīdzēs lauksaimniekiem sagatavot pieteikumus aizdevumu saņemšanai. 

"Altum" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš stāstīja, ka "Altum" lauksaimniekiem piedāvā vairākus kredītu veidus. Finansējums galvenokārt tiek piešķirts no Eiropas Investīciju bankas līdzekļiem, "Altum" kapitāla un Valsts kases.

"Mums vēl arvien ir pieejama populārā zemes ilgtermiņa finansēšanas programma, kurā mēs varam nofinansēt zemi līdz 30 gadiem un kur vienīgais nodrošinājums ir pērkamais zemes gabals. Tāpat mums aktīvi iet uz priekšu tā saucamo mazo lauksaimnieku aizdevumu programma, kuras mērķis ir finansēt lauksaimniekus ar apgrozījumu līdz 100 000 eiro gadā. Sadarbībā ar komercbankām ir pieejamas garantijas lauksaimniekiem apgrozāmajiem līdzekļiem.

Protams, mēs darām to, ko privātais finanšu tirgus nav gatavs darīt – atbalstām projektus, kuros saimnieks grib agresīvāk attīstīties, nekā to ļauj viņa finanšu situācija vai nodrošinājums. Atbalstām arī saimniekus, kas ir sākotnējā attīstības stadijā," skaidroja Krieviņš.

"Altum" veiktais pētījums liecina, ka biznesa uzsācējiem pietrūkst zināšanu finanšu pratībā. Aptauja liecina, ka puse no biznesa uzsācējiem paši varētu sagatavot biznesa plānu, vēl mazāk citus finanšu dokumentus. Tāpēc "Altum" noslēdza sadarbības līgumu ar LLKIC par lauksaimnieku konsultēšanu.

"Mēs šajā sadarbībā redzam milzīgu potenciālu. Latvijas Lauku konsultāciju centram ir 26 reģionālie biroji, līdz ar to viņiem ir ļoti plašs pārklājums. Klients varēs ar savu, varbūt ne līdz galam noformulēto ideju, aiziet uz konsultāciju dienestu, saņemt pilnu konsultāciju un, iespējams, pats visus dokumentus varēs iesniegt elektroniski. Būtiska lieta – tas, ka klients izmantos Lauku konsultāciju dienesta pakalpojumu, negarantē, ka mēs šo kredītu apstiprināsim," atzīmēja "Altum" pārstāvis.

LLKIC Gulbenes biroja vadītāja Inga Freimane stāstīja, ka Gulbenes novadā "Altum" finansējumu visbiežāk izmanto zemes pirkšanai – tādi bijuši 20 projekti, ņem arī modernizācijai un apgrozāmiem līdzekļiem. Viņa vērtēja, ka "Altum" projektu pieteikumi ir sarežģīti.

"Klienta anketa, aizdevumu veidlapas, naudas plūsmas grafiks, informācija lauksaimniecības produktu ražotājiem, konta izraksts par sešiem mēnešiem, operatīvais finanšu pārskats par pēdējo noslēgto ceturksni, ne vecāks par 90 dienām, gada pārskats. Šāda finanšu informācija, protams, ir jāiesniedz precīza. Ja tāds vidēja izmēra lauksaimnieks, kas nestrādā ar dokumentiem, to izlasa, viņš laimīgs nejūtas. Mēs ceram, ka konsultanti palīdzēs vismaz saprast, ko darīt vai nedarīt, bet tā ir ļoti liela konsultantu atbildība.

Tas ir maksas pakalpojums, un tā ir arī konsultanta atbildība dokumentus gatavot un izvērtēt kopā ar saimnieku," teica Freimane.

Finanšu institūcijas "Altum" valdes loceklis Krieviņš skaidroja, ka "Altum" strādā ar publisku naudu, tāpēc arī prasības projektiem ir stingrākas nekā komercbanku kredītiem.

"Mēs tomēr strādājam ar valsts atbalsta līdzekļiem no publiskajiem resursiem, kuriem uzliktas arī atbilstošas prasības. Daļa no šīm prasībām pārvēršas arī konkrētos dokumentos, piemēram, mazo un vidējo komersantu deklarācija, kas ir obligāta prasība no Eiropas. Katram uzņēmumam ir noteikts limits, ka valsts atbalsts nedrīkst pārsniegt 200 000 eiro trīs gadu periodā. Ja šādu pašu projektu klients mēģinās finansēt komercbankā, tad, visticamāk, šādu prasību nebūs, jo tur nav valsts atbalsta," teica Krieviņš.

Kaspars Otikovs ir uzņēmuma "Daudziņi" īpašnieks. Viņam Dobeles novadā pieder siltumnīcas un 57 000 eiro bija nepieciešami neliela traktora un starprindu ravētāja iegādei. Projektu jau bija apstiprinājis Lauku atbalsta dienests, tāpēc finansējumu piešķīra "Altum".

"Biju aizgājis arī uz "SEB banku", bet biju jauns uzņēmums, un tur negribēja man dot kredītu. Aizgāju parunāties uz "Altum", viņi teica, ka naudu dos, jo projekts ir jau apstiprināts. Projektu rakstīju pats, bet sadarbojos ar konsultāciju centru, jo tas bija ļoti sarežģīts," teica Otikovs.

Viņaprāt, izmantojot LLKIC konsultācijas, ir lielākas cerības tikt pie naudas. "Jaunām saimniecībām ir praktiski neiespējami dabūt naudu no bankas, bet "Altum" ir tādā ziņā atsaucīgāks. Tā ir valsts institūcija, un ir svarīgi, lai uzņēmumi tiktu kreditēti."

Pēdējos trīs gados finanšu institūcija "Altum" lauksaimniekiem un citiem uzņēmējiem piešķīrusi aizdevumus gandrīz viena miljarda eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti