Dienas ziņas

Strausu audzēšanā saskata jaunas iespējas

Dienas ziņas

Sola, ka "LM" atsāks darbu vēl šogad

Jaunieši prezentē biznesa idejas

Lauku jaunieši nāk klajā ar idejām ražot kāpostu čipsus un kaņepju saldējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Veselīgi kāpostu čipsi, kaņepju vai kazas piena saldējums un pat koka dizaina fabrika laukos. Tik dažādas bija jauniešu biznesa idejas, ko viņi prezentēja konkursa ''Laukiem būt'' finālā. Konkurss notika jau trešo gadu un tajā piedalījās gandrīz 300 jauniešu no visiem Latvijas reģioniem.

Valentīns iecerējis audzēt šķirnes mājputnus dabiskos apstākļos, un ne vien tirgot veselīgās olas un gaļu, bet arī pievērsties tūrismam.

Savukārt Arta grib izveidot Dabas notikumu dārzu, kurā augtu vismaz pāris simti ārstniecības augu, un ikvienam būtu iespēja redzēt, kā tie izaug un kā nonāk līdz tējas tasei. „Es domāju, ka tas būs gan bizness, gan hobijs, jo es domāju, ka ir pietiekami daudz cilvēku, kuri gribētu šīs sajūtas gūt, un es ar viņām labprāt dalos,” saka konkursa „Laukiem būt” fināliste no Jaunpils Arta Berezovska.

Līdz šim Arta strādājusi gan Latvijas lielākajās pilsētās, gan ārzemēs, bet tomēr nolēmusi tam pielikt punktu. Tāpēc arī iesaistījusies konkursā „Laukiem būt”.

Tikai pirms gada no ārzemēm atgriezusies arī Daina, bet tagad viņas kopā ar mazo meitiņu iecerējušas atvērt veselīgu našķu ražotni laukos. „Studēju Dānijā, strādāju Anglijā un redzēju pieredzi, kāda ir tur, un redzēju, ka šādu produktu Latvijā nav. Paskatoties, kādas ir idejas tur, smēlos ideju, kā saveidot savus produktus,” klāsta konkursa „Laukiem būt” fināliste no Zosēniem Daina Elksne.

Konkursa balvu fonds ir 30 000 eiro, bet ieguvēji noteikti būs visi, kuri iesaistījās. „Tā ir pieredze, ko mēs pārņemam no skandināviem - mācīšanās caur darbu, nevis, kad kāds pasaka: dari tā, dari šitā - bet, [viņi] paši iet, taisa, domā. Redz arī mīnusus, redz arī, ka reizēm nesanāks. Naudas nebūs. Arī tas ir mācību process,” klāsta Latvijas Lauku konsultāciju centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Sertifikātu par mācību beigšanu saņēma 227 jaunieši no visiem Latvijas reģioniem, bet 15 finālisti izvirzīti no 58 labākajiem projektiem.

Konkursu „Laukiem būt” konsultāciju centrs organizē jau trešo gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti