Rīta Panorāma

"Saulainā bērnība" - Tatjanas Nežbertes laikmetīgās tekstilmākslas instalācija

Rīta Panorāma

Intervija ar Inesi Pudžu un Juriju Djakonovu

Lauku tūrisms Covid-19 laikā. Intervija ar Asnāti Ziemeli

«Lauku ceļotāja» vadītāja: Tūrisms pamazām atgūstas; nav pamata cerēt uz zemākām cenām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tūrisma nozare Latvijā Covid-19 infekcijas izraisītajā krīzē cietusi dramatiski, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnāte Ziemele. Jūlijā un augustā uzņēmumi cer gūt ieņēmumus, kas ļautu pārdzīvot ziemu.

Ziemele klāstīja, ka zaudējumi krīzē ir dramatiski, jo darbība tūrisma nozarē krīzes laikā faktiski apstājusies. Lauku tūrismā strādājošie, pēc Ziemeles sacītā, ir mazākie cietēji. Savukārt uzņēmumiem, kas orientējas uz lielākiem pasākumiem un korporatīviem klientiem, ieņēmumu kritums ir līdz 70%.

"Lauku ceļotāja" vadītāja stāstīja, ka tūrisma mītņu saimnieki atlaiduši daudz darbinieku, jo ir neziņa par nākotni. Darba viņiem ir daudz, jo raujas paši no rīta līdz vakaram.

Asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja klāstīja, ka pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas un ierobežojumu atvieglošanas tūrisma nozare pamazām atgūstas. Šogad ļoti pieprasīta Latvijā ir laivošana. Vēl novērots, ka ļoti aktīvi notiek individuālais un ģimeņu tūrisms, kas attīstās "kā vēl nekad iepriekš".

Nozarē strādājošie cer jūlijā un augustā gūt un iekrāt tik daudz naudas, lai pārdzīvotu ziemu. Uz zemām cenām klientiem nav pamata cerēt, piebilda Ziemele.

"Mēs esam pārstājuši ticēt jebkādiem valdības atbalstiem. Mūsu secinājumi no šīs krīzes ir, ka mums pašiem ir jāperas, kā mēs varam," atzina Ziemele,

vērtējot Ekonomikas ministrijas (EM) ieceri tūrisma nozares uzņēmumiem paredzēt atbalstu grantu veidā darba algu samaksai. 

"Lauku ceļotāja" vadītāja pauda viedokli, ka ne uzņēmumi, ne valsts bija gatava Covid-19 krīzei, un jācer, ka otrs Covid-19 vilnis nebūs.

Tikmēr ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzīmēja, ka arī tūrisma nozarē strādājošajiem krīzē bija pieejami dīkstāves pabalsti , turklāt šī nozare bijusi viena no aktīvākajām, kas izmantojusi šo atbalsta instrumentu. Tāpat nozarei pieejami citi atbalsta instrumenti, kas paredzēti uzņēmējdarbības atbalstam visās jomās. Tūrisma nozarei kopumā atbalstā būs pieejami 45 miljoni eiro.

Ministrs piebilda, ka valsts 2021. gada budžeta izstrādes procesā "KPV LV" atkal virzīs priekšlikumu par pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu līdz 5% tūrisma nozarē.

KONTEKSTS:

Koalīcijas partiju politiķi šā gada 18. maijā vienojās izveidot mehānismu tūrisma nozares atbalstam Covid-19 krīzes pārvarēšanai. EM solīja nedēļas laikā sagatavot konkrētu piedāvājumu. Mēnesi pēc koalīcijas vienošanās vairākas Latvijas tūrisma nozares profesionālās organizācijas nosūtīja atklāto vēstuli Eiropas Komisijai, vēršot uzmanību uz smago situāciju nozarē, kā arī valdības atbalsta trūkumu. EM pauda neizpratni par šo vēstuli. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti