Lauksaimnieku konkursā «Sējējs 2022» balvu «Ģimene lauku sētā» saņem kuplā Trēziņu ģimene no Rencēniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lauksaimnieku konkursā "Sējējs 2022" veicināšanas balvu nominācijā "Ģimene lauku sētā" saņēma Rencēnu pagasta saimniecība SIA "Lizagro" jeb Trēziņu ģimene. Saimniecību "Lizagro", kurā tiek audzēti gaļas liellopi, izveidojis jaunākais dēls Aldis, bet arī pārējie Olitas un Tāļa Trēziņu bērni un mazbērni nav zaudējuši saikni ar laukiem. Ar daļu no kuplās Trēziņu ģimenes Rencēnu pagasta "Vecšķērstos" tikās Latvijas Radio.

Lauksaimnieku konkursā “Sējējs 2022” balvu “Ģimene lauku sētā” saņem kuplā Trēziņu ģimene no Rencēniem
00:00 / 05:55
Lejuplādēt

"Liela saime esam, pavisam kopā esam septiņpadsmit. Šeit bildē ir septiņpadsmit, nu no mums diviem pirms 42 gadiem ir izauguši tik daudz," Olita un Tālis Trēziņi rāda foto, kur kopā ir visa kuplā ģimene.

"Visi četri bērni ir šeit, trijiem no viņiem ir dvīņi, kopā mums ir astoņi mazbērni. Prieks, prieks par visiem bērniem, visi izmācījušies, visi izskolojušies, visi strādā," stāsta Trēziņi.

"Vecšķērstu’ saimnieki atzīst, ka, lai arī visi bērni ir atraduši savu vietu dzīvē, gandarījums ir par to, ka saimniekošanu laukos turpina dēls Aldis: "Aldis iet mūsu, tīri mūsu, pēdas, tas ir savā saimniecībā, savus 85 lopus kopj, protams, visi ejam palīgā. Nu prieks ir ļoti liels par to nomināciju tā, ka mēs jau lauksaimnieki visu laiku esam, jau no kopā saiešanas visu laiku savu zemi kopjam, tagad atdevām dēlam, lai viņš kopj tālāk."

Pirms runāt ar Trēziņu jauno paaudzi, "Vecšķērstu" saimnieks aicina apskatīt viņa saimniecību un pa ceļam runā arī par šī brīža aktualitāti, to, ka arī laukos tagad nākas domāt par taupību. 

"Tā elektrība briesmīga, tomēr briesmīga! Nu milzu jāpiedomā, es tagad arī to slaukšanu tā fiksāk taisu, nevar tā gurķoties, vajag saīsināt, tomēr motori griežas, nu augustā rēķini pirms domāšanas bija lielāki," stāsta Tālis.

Lai arī Trēziņš seniors ir jau pelnītā atpūtā, bez darba gan viņš nevarot: "Nav miera! Tā gribas strādāt, tā gribas strādāt! Nu tā te ir mana saimniecība – septiņi lopiņi. Daugava, Daugava, atnāc šurp, ja svilpotu tad nāktu, nu re, ka pasvilpj, Daugava nāk."

Un šo vēlmi strādāt Olita un Tālis ir pratuši ieaudzināt arī saviem bērniem: "Mēs viņiem faktiski ļāvām strādāt un likām strādāt, likām strādāt to, ko bērns var izdarīt."
Trēziņu meita Ivita Pūce stāsta, ka tas jau no bērnības ir bijis pašsaprotami, ka ir jāpalīdz saimniecības darbos: "Tas ir vecāku paraugs – vecāki darbojas, mēs līdzdarbojāmies, nebija tā, ka vecāki skries pa galvu, pa kaklu līdz vakaram, bet mēs pa televizoru, no skolas, kad mājās, kārtīgi viss ir izdarīts, tad dārzā iekšā, darbojāmies, tas ir tieši vecāku priekšzīme."

Savukārt tagad tas jau iet tālāk, nākamajā paaudzē, Ivitas dēli vasarās palīdz Alda saimniecībā.

Aldis Trēziņš saka: "Savādāk jau nevar, jo puikām jau arī tajā vasarā kaut kādu eiro gribas nopelnīt un kāpēc man dot to eiro ārpusē, ja man ir divi braši jaunieši, kuri man, es teiktu, ir labā un kreisā roka, pārzina visas lietas – lopus, traktorus."

Savukārt Ivita Pūce pauž: "Diena, vai nakts, ja Aldis ir Rīgā, puikas skrien, tā ir tā ģimene, kad katram ir tā roka jāpieliek, lai darbs uz priekšu tiek."

Aldis ir Trēziņu jaunākais dēls, kurš izveidojis savu saimniecību SIA "Lizagro" un audzē gaļas liellopus, par savu izvēli viņš saka, ka tā bija likumsakarīga: "Es jau smejos, ka es neko citu nemāku, bet nē, nē, tas man liekas, ka tā dabīgi notika, bija interese, tēvs to ļāva darīt, tas tā dabīgi – tu redzi, ka tev sanāk, sāc darboties ar lopiem, redzi – tas man sanāk, sāc sēt graudus, arī tas sanāk, man patīk, ka viss notiek dabiski, bet ne piespiedu kārtā."

Par savu uzdevumu viņš uzskata ražot kvalitatīvu produkciju tieši Latvijas patērētājam: "No manas saimniecības ir tā, ka 95% paliek Latvijas tirgū, kvalitatīvākā gaļa paliek Latvijā, tas ir arī tāds, kas vakarā liek uzsist sev uz pleca, ka tas darbiņš ir padarīts."

Viens, ko Trēziņi sarunā uzsver vairakkārt, ir atbalsts, ko lielā ģimenē var sniegt viens otram, to ienākot ģimenē izjutusi arī Alda dzīvesbiedre Sandra.

Sandra stāsta: "No pirmās dienas es jūtos pieņemta, gaidīta, vienmēr es varu paļauties uz savējiem, tu pazvani tētim, mammai, māsām, viss tiks nokārtots, lielā ģimenē tas ļoti… nu tu jūties kā mājās."

Aldis Trēziņš pauž: "Drošība, ka tu vari dienu un nakti strādāt, tev vienmēr būs, kur atgriezties un ja kaut kas notiek, viens zvans un tev ir tas spilvens, kas no visām pusēm pasargās."

Savukārt Olita Trēziņa norāda: "Galvenais, ka visi ir Latvijā, nav nevienam jābrauc nekur, visiem patīk šeit, visiem."

Aldis piebilst: "Mums man liekas ir tas, ka mums ir tā vieta, vecāku mājas, es vienmēr esmu pie šīs domas pieķēries, ka, ja tev ir kaut vai mazs pleķītis tajā Latvijā, tu sargāsi savu zemi, tu mīli savu zemi, savādāk nemaz nevar būt."

Alda saimniecība "Lizagro" iesaistījusies arī kooperatīvā "Latvijas liellops" un arī kooperatīva darbs atzinīgi novērtēts konkursā "Sējējs", saņemot apbalvojumu nominācijā "gada veiksmīgākā kopdarbība".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti