Lauksaimnieku apvienība: Piena bullēni palikuši bez atbalsta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atbilstoši jaunajai tiešo maksājumu kārtībai no 2015.gada līdz 2016.gadam nav noteikts atbalsts Latvijas lauksaimniekiem, kuri audzē piena buļļus. Pēc patlaban pieejamajiem aprēķiniem, Latvijā ir ap 24 200 piena buļļu, kuri nu atstāti “novārtā”, informēja biedrība "Lauksaimnieku apvienība".

Daudziem jaunajiem lauksaimniekiem, kuri nespēj audzēt tīrasiņu gaļas liellopus, piena bullēnu audzēšana ir vienīgais veids, kā uzsākt saimniekošanu, neieguldot tūkstošus, skaidro biedrība. Ja nav valsts atbalsta, tad piena bullēnus nobarot nav iespējams.

Pašlaik piena buļļi tiek pārdoti, nenobarojot tos līdz optimālam svaram, tādējādi zaudējot kvalitatīvu pašmāju produktu, kā arī radot apstākļus, ka Latvijas lauksaimnieki nenodarbojas ar laukos ierasto saimniekošanas veidu. Esošā situācija, kad bullēni tiek pārdoti uz ārvalstīm, neveicina pievienotās vērtības rašanos produktam tepat uz vietas Latvijā.

“Viena veida gaļas buļļu audzēšana nekādā veidā nedrīkst būt labāka par cita veida buļļu audzēšanu. Jābūt ir kaut kādam līdzsvaram saimniekošanā,” uzskata biedrības “Lauksaimnieku apvienība” valdes loceklis Ivars Ādamsons.

Zemkopības ministrijai ir jāatbalsta nozares, kuru darbība var uzlabot vai veicināt pamatnozaru attīstību valstī, kā arī jāatbalsta nozares, kuru pastāvēšana ir apdraudēta kā tāda, piemēram, cūkkopība, norādīts biedrības paziņojumā medijiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti