Dienas ziņas

Jaunieši no diasporas un Vidzemes tiekas sporta nometnē

Dienas ziņas

Izglābtie ronēni tiek palaisti Baltijas jūrā

"Lauku diena" Viļānos – jau 20. gadu

Lauksaimniekiem veltīts pasākums «Lauku diena» Viļānos atzīmē 20. gadskārtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gluži kā ikgadējā lauksaimniecības izstāde Rāmavā, taču šeit ir iespēja redzēt arī izmēģinājuma laukus, kur ekperimentē ar daudz dažādu laukaugu kultūru un šķirņu audzēšanu – tā par “Lauku dienu” Viļānos sprieda tās apmeklētāji. Šogad pasākums svinēja 20. gadskārtu, pulcējot lielu dalībnieku un apmklētāju skaitu.

Jau no paša rīta "Lauku dienas" teritorijā Viļānos bija manāma liela rosība. Lauksaimnieki un citi interesenti aplūkoja citu aiz citas izkārtoto jaunāko tehniku. "Interesē lielāko daļu kombaini, kombainu jaudas, piemērotība. Visi ir diezgan satraukušies par to, ka lauki ir salijuši un kā ražu paņems. Varbūt visiem zemniekiem nav laika izbraukāt uz Rīgu, uz Rāmavas izstādēm vai kaut kur uz Vāciju. Šeit var iegūt pilnīgi visu informāciju un gatavoties nākošajam gadam!" tā
SIA "Konekesko Latvija" lietotās tehnikas tirdzniecības vadītājs Guntars Vīksna.

Vislielāko interesi pasākuma apmeklētāju vidū raisīja Latgales lauksaimniecības zinātnes centra izmēģinājuma lauciņi. Tajos tiek testēta 23 dažādu  laukaugu kultūru, 211 šķirņu audzēšana. Visu veģetācijas periodu uzmana un pēta agronome Veneranda Stramkale, kurai ir 55 gadu liela pieredze lauksaimniecībā. Tieši tas arī raisīja lielāku zemnieku uzticību. "Viņi brauc ar visām ģimenēm un vēlreiz, un vēlreiz katru izvērtē, ko viņš varētu piemērot savā zemnieku saimniecībā. Cits varbūt savu līgavu tā neizvēlas tik principiāli, kā tas zemnieks savu šķirni. Viņš atbrauc ar visiem saviem darbiniekiem un pilnīgi tā šķirni to noglāsta – nu, kā jūs domājat, vai šī būs mums laba?" stāstīja Stramkale.

Ik gadu izmēģinājuma laukos tiek audzēta arī kāda jauna kultūra. Šobrīd vienas no jaunākajām ir nemodificētā soja, kā arī linu šķirne, kas nosaukta Viļānu vārdā. Slikto laikapstākļu dēļ šogad pasākuma laikā izpalika jaunākās lauksaimniecības tehnikas paraugdemonstrējumi. Taču, lai gan apsētie lauki šobrīd ir aizlijuši, Stramkale ir pārliecināta – raža būs!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti