Lauksaimniekiem kompensācijām par pērnā gada sausumu piešķir 4,42 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valdība otrdien, 16. aprīlī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos noteikumus par valsts atbalsta piešķiršanas kārtību par 2018. gada sausuma skartajiem sējumiem un stādījumiem, lauksaimniekiem atvēlot 4,4 miljonus eiro, informēja Zemkopības ministrija.  

Lai lauksaimniekiem mazinātu zaudējumus, ko 2018. gadā radīja ilgstošais sausums, kas tika klasificēts kā valsts mēroga dabas katastrofa, valdība lēma no valsts budžeta 2019. gadā izmaksāt 4 427 733 eiro par 99 kultūraugu veidiem.

Kultūraugu saraksts veidots, ņemot vērā sausuma ietekmēto kultūraugu ražas samazinājumu 2018. gadā.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība)  paziņojumā medijiem norādīja, ka “valdības uzdevums ir nodrošināt Latvijas lauksaimniekiem līdzvērtīgu atbalstu tam, kāds ir citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, lai saglabātu mūsu zemnieku konkurētspēju vienotajā tirgū.”

Valsts atbalstu izmaksās par 2018. gadā vienotajā iesniegumā deklarēto kultūraugu platību, ja atbalsttiesīgā lauksaimniecības zemes kopējā platība ir vismaz viens hektārs un tā 2018. gadā tika atzīta par atbalsttiesīgu vienotajam platības maksājumam vai mazo lauksaimnieku atbalsta shēmas maksājumam.

Atbalsta likmi par hektāru aprēķinās, atvēlēto finansējumu dalot ar 2018. gadā valstī atzīto kopējo atbalsttiesīgo platību.

Noteikumi par atbalsta piešķiršanu stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.  

KONTEKSTS:

2018. gadā graudu kopraža bija 2,1 miljons tonnu, kas ir par 635 200 tonnu jeb 23,6% mazāk nekā iepriekšējā gadā un ir zemākais graudu kopievākums pēdējo piecu gadu laikā. Vidējā graudaugu ražība no viena hektāra bija tikai 29,8 centneri (2017. gadā – 38,3 centneri), kas ir zemākā pēdējos 7 gados.

Ražu ietekmēja ilgstošais sausums, kas lielā daļā saimniecību ļāvis iegūt vien 30% graudu ražas, kas radījis arī lopbarības problēmas piena lopkopjiem. Arī dārzeņu sektorā ražas ir nelielas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti