Panorāma

RĪT sāksies labdarības maratons "DOD PIECI!"

Panorāma

Ziemassvētkos ciemoties nedrīkstēs

Par krīzes sekām sūrojas piensaimnieki un cūkkopji

Lauksaimniekiem Covid-19 seku dēļ pieejami gandrīz simt miljoni eiro, bet nauda paliek pāri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 pandēmijas laikā visvairāk skartās lauksaimniecības nozares ir piena ražošana, cūkkopība un gaļas liellopu audzēšana. Tā, skaidrojot lauksaimnieku atbalstīšanu pandēmijā, trešdien informēja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards no Nacionālās apvienības.

Viņš atgādināja, ka valdība jau pavasarī lauksaimnieku atbalstam paredzēja 45,5 miljonus eiro, bet turpmākajam atbalstam paredzēti vēl 50 miljoni.

Gerhards vairākkārt uzsvēra, ka visa nauda nav jāiztērē, turklāt vairākās nozarēs pieprasījums pēc pabalstīšanas bijis mazāks par plānoto.

Pēc ministra teiktā secināms, ka lauksaimniecības jomā krīze nav iestājusies.

Tikmēr lopkopji uzsver – atšķirībā no dažādām rūpnīcām, lopus nevar uz brīdi “izslēgt”, kad bizness neiet. Tāpēc brīdī, kad cenas tirgū krīt, uzņēmēji cer uz valsts atbalstu. Pirmās ārkārtējās situācijas laikā visvairāk cieta piensaimniecības nozare. Svaigpiena cena nokritās no nedaudz vairāk nekā 30 centiem martā līdz 25 ar pusi centiem maijā.

“Tā situācija uz doto brīdi ir uzlabojusies, jo piena cena novembra mēnesī ir 28 centi, kas jau ir vismaz kaut kas, bet vēl joprojām tā ir daudzām saimniecībām zem pašizmaksas. [..] Kopš gada sākuma esam pazaudējuši vairāk nekā 960 ganāmpulku, kas vienkārši ir likvidēti. Tā nozare vienkārši smagi cieš,” pastāstīja Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas vadītājs Kaspars Melnis.

Zigmārs Ķikāns: Par atbalstu piena nozarei
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

Covid-19 seku atbalsts ir dots arī par cūku mēra raisītām blaknēm, turklāt zemnieki tiek atbalstīti jau brīdī, kad apgrozījums samazinās par 5%, atšķirībā no citām nozarēm, kuriem atbalsta slieksnis ir 20% apgrozījuma kritums.

"Tas bija vērsts uz to, lai mūsu lauksaimniekiem būtu vienādi konkurences nosacījumi ar kaimiņvalsti Lietuvu, kurai Eiropas Savienība saskaņoja atbalstu 5% [apgrozījuma kritumam]. Nenodrošinot vienādu konkurenci, mēs, protams, atstātu ļoti negatīvu iespaidu uz nozari kopumā," skaidroja ministrs.

Kopš gada sākuma cūkgaļas cena ir samazinājusies par aptuveni trešdaļu, turklāt situācija uzņēmējiem turpinot pasliktināties. Tiesa, pēdējā laikā vairs ne Covid-19, bet gan Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma dēļ.

“Zem pašizmaksas dzīvojam nozarē jau kopš septembra, kad Vācijā konstatēja Āfrikas cūku mēri mežacūkām, un sākās tiešām masveidīgs dempings iekšējā Eiropas cūkgaļas tirgū. [..] Cūkaudzētājiem tas rezultējās ar negatīvu naudas plūsmu un nespēju samaksāt rēķinus,” skaidroja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Piena nozare kopumā līdz decembra beigām tiks izmantots 20 miljonu eiro finansējums, atbalstu sniegs divās kārtās par diviem periodiem, par piena nozares atbalstīšanu stāsta ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktors Zigmārs Ķikāns.

Atbrīvojoties finansējumam, oktobra beigās atbalstīta finansējuma pārdale piena lopkopības nozarei, tagad ir iespējams divas reizes atbalstīt piena saimniecības, maksājot 86 eiro par vienu slaucamo govi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti