Eiro fokusā

Aviokompānijām atgūšanās pēc Covid-19 krīzes var prasīt vairākus gadus

Eiro fokusā

Latvijā reģistrēti 75 523 bezdarbnieki. Bezdarba līmenis sasniedzis 8%

Lauku atbalsta dienests piedāvā atbalstu apdrošināšanai lauksaimniekiem

Lauksaimnieki var pieteikties valsts atbalstam biznesa apdrošināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lauku atbalsta dienestā (LAD) šomēnes sākta projektu pieteikumu pieņemšana ražas, dzīvnieku un augu apdrošināšanas prēmiju daļējai izdevumu segšanai. Šogad paredzētais valsts budžeta finansējums, veicinot lauksaimnieku iesaistīšanos lauksaimniecības nozaru riska mazināšanā, ir 10,5 miljoni eiro.

Apdrošina tikai lopus

Pēdējo gadu laikā klimata pārmaiņas aizvien vairāk izjūt lauksaimnieki – te sējumus izposta krusa, te uznāk sausums. Pirms trim gadiem Latgalē īstu postu lauksaimniekiem nodarīja vasaras nogalē notikušie plūdi. Tad no valsts budžeta līdzekļiem zaudējumu segšanai lauksaimniekiem tika piešķirti nepilni 15 miljoni eiro. Šie plūdi arī atklāja, ka lielākā daļa zemnieku nebija apdrošinājuši savus sējumus. Lai arī situācija mainās, arī pašlaik ne visi zemnieki gatavi tērēt naudu sējumu apdrošināšanai.

Zemnieku saimniecības īpašnieks Andris Kazačkovs apsaimnieko 1500 hektārus (ha) zemes Ludzas novadā un pagaidām ir apdrošinājis tikai lopu ganāmpulku. Un tam par iemeslu ir ne tikai naudas jautājums. 

"Mēs apsaimniekojam apmēram 1500 ha zemes. Ir gaļas lopi un graudaugi. Lopus mēs apdrošinam, bet pagaidām vēl sējumus neapdrošinām.

Trūkst sīkākas informācijas par to, kā tā apdrošināšana tiek atmaksāta, kā tiek novērtēti zaudējumi," klāstīja Kazačkovs.

Atmaksā līdz 40%

Savukārt Viļakas novada zemnieku saimniecības ''Kotiņi'' saimnieks Aldis Ločmelis uzskata, ka viņu saimniecībā, kur pamatnodarbošanās ir graudkopība un sēklkopība un šobrīd tiek apstrādāta zeme 3000 ha platībā, bez sējumu apdrošināšanas neiztikt. 

"Mēs apdrošinām visus 3000 hektārus. Lauksaimnieks arī ir cilvēks, kas ir biznesā, un viņš arī rēķina. Ir lietas, ko mēs varam nosargāt , bet ir dabas stihijas, ko nevaram novērst. Piemēram, ziemā kailsals, krusa vai  sausums.

Mēs esam saņēmuši kompensācijas par izsalušajiem sējumiem, par veldri, par krusas radītiem zaudējumiem," sacīja Ločmelis.

Lai nākotnē mazinātu valsts  līdzdalību, kompensējot  zemniekiem dabas stihijas  nodarītos zaudējumus un veicinātu lauksaimnieku iesaistīšanos lauksaimniecības nozaru riska mazināšanā, LAD mudina lauksaimniekus aktīvāk pievērsties apdrošināšanai un tāpēc daļēji sedz izdevumus par apdrošināšanas prēmiju. Šādu iespēju ir izmantojis arī "Kotiņu" saimnieks Aldis Ločmelis, atzīdams to par vērā ņemamu valsts atbalstu.

"Daļu no izmaksām, ko maksājam apdrošināšanai, laikam 34% vai 40%, tiek atmaksāti no LAD. Mēs to saņemam. Un tas ir reāls atbalsts no valsts, lai samazinātu riskus," atzina Kotiņš.

Apdrošināti 15% sējumu

LAD projektu pieteikumus "Ražas, dzīvnieku un augu apdrošināšanas prēmijai" sācis pieņemt no pagājušās nedēļas.

"Atbalstu saņem ražojošs lauksaimnieks – lauksaimniecības dzīvnieku īpašnieks par saviem dzīvniekiem  vai  lauksaimnieks par saviem hektāriem, kas pieteikti platību maksājumiem LAD. Pretendentam ir jānoslēdz polise ar apdrošināšanas kompāniju, jāapmaksā un šis pieteikums jāiesniedz Lauku atbalsta dienestā. LAD parasti mēneša laikā izvērtē un pieņem lēmumu atmaksāt daļu no šīs samaksātās naudas. Pieejamā nauda ir pietiekami liela, un  tās vajadzētu pietikt visiem. Tā ka nekāda samazinājuma nebūs.

Pieteikšanās kārta sākas tagad un turpinās nepārtraukti līdz decembrim," skaidroja dienesta direktora vietnieks Andris Grundulis.

Pēc apdrošināšanas kompānijas "Balta" datiem, lauksaimnieki visvairāk apdrošina mājdzīvniekus, taču pēdējā laikā aizvien biežāk iegādājas arī sējumu apdrošināšanas polises.

"Interese ir ievērojami augusi, un, ja mēs skatāmies pērno gadu, tad pērn kopumā mums apdrošinātas gandrīz 40 000 govis, 70 000 cūkas, 3 miljoni vistu. Tā ka tur interese ir, un tā arī pieaug. Savukārt sējumus "Balta" uzsāka apdrošināt ar šo gadu," skaidroja apdrošināšanas kompānijas pārstāvis Armands Lagons.

Kopumā Latvijā apdrošināti apmēram 15 % no sējumu platībām. LAD apmaksā daļu no polises vērtības. Šogad apdrošināšanas prēmiju daļējai atmaksai paredzētais kopējais finansējums ir 10,5 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti