Lauksaimnieki šogad prognozē viduvēju kartupeļu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Visā Latvijā norit kartupeļu talkas, un Kartupeļu audzētāju asociācija rēķina, ka labākās ražas šogad ir ap 30 tonnām no hektāra, kas parasti ir vidēji labi, bet šobrīd ir stipri virs vidējā. Vienlaikus ir arī lauki, kur ievāc vien 10 tonnas no hektāra.

Lauksaimnieki šogad prognozē viduvēju kartupeļu ražu
00:00 / 03:44
Lejuplādēt

"Raža šogad ļoti viduvēja. Mums tas sausums šeit stipri iegrieza," sacīja lauksaimnieks Emīls Zeltiņš, Dobeles novada Penkules pagasta saimniecībā "Strautiņi" vācot kartupeļu ražu. Intensīvos darbos kombainā viņš ik rudeni pavada aptuveni mēnesi. Šajā laukā kartupeļus vāc sēklai, bet saimniecība pamatā audzē kartupeļus pārtikai.

Kartupeļu ražas novākšanas darbi Dobeles novada z/s "Strautiņi"
Kartupeļu ražas novākšanas darbi Dobeles novada z/s "Strautiņi"

"Kartupeļiem vajadzēja lietu augustā, kad raža briest. Bet mūsu pusē, man liekas, tikai jūlija sākumā bija pēdējais kārtīgais lietus, un tagad pirms nepilnas nedēļas uzlija, bet tas jau bija par vēlu. Visi jau grib tādus lielus kartupeļus. Līdzīgi kā pagājušajā gadā arī tagad ir pēc izmēra ļoti mazi. Pagaidām es rēķinu, ka ir apmēram 30 tonnas no hektāra. Pirms diviem gadiem, kad tiešām bija laba raža, tad bija 50 tonnas no hektāra. Taču jau pērn arī bija ap 30 tonnām uz hektāru," sacīja Zeltiņš.

Kartupeļu vākšanai laiks šobrīd šķietami ir labvēlīgs, bet zeme ir pārlieku sausa, un tehnika kopā ar kartupeļiem uz piekabi ceļ arī zemes gabalus, kurus veikli kombaina augšpusē atšķiro vairāki strādnieki.

Lauksaimnieks pastāstīja, ka kartupeļu iepirkuma cena pirms diviem gadiem bijusi īpaši zema – zem 10 centiem par kilogramu. Pērn cena dubultojās, bet šogad nav vēl cēlusies. "Vairumcena šobrīd ir ap 22 centiem par kilogramu. Ja tie vairumtirgotāji var atbraukt no Vācijas vai Polijas un pieskaiti transporta izmaksas, tad mēs vairāk tāpat nevaram paprasīt, jo arī pērn pierādījās, ka pērk tur, kur lētāk," sacīja Zeltiņš.

Vienlaikus augušas kartupeļu audzēšanas un glabāšanas izmaksas. "Tā precīzi es neesmu skaitījis, bet, piemēram, minerālmēsliem – ja pie stādīšanas uz hektāru iepriekš vajadzēja ap 300 eiro, tad tagad uz nākamo sezonu nopirku un tam hektāram tīri minerālmēsli jau izmaksā pie 1000 eiro. Tāpat vēl elektrības izmaksas, jo mēs tos kartupeļus beram pagrabos un visu ziemu tie ventilējas. Mēs beidzam tirgot aprīlī," pastāstīja lauksaimnieks.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības vadītāja Aiga Kraukle pastāstīja, ka visā Latvijā norit kartupeļu ražas vākšana. Viņa norādīja, ka pērn bijis izteikti slikts kartupeļu ražas gads, bet šo sezonu arī viņa vērtēja kā vidēji labu. Ražas apjomi atkarīgi no lauku atrašanās vietas un nokrišņu daudzuma. Tāpat kartupeļu laukus ietekmējusi kaitēkļu izplatība.

"Šogad tā situācija ir ļoti dažāda. Ir lauki, kur ražas ir ļoti mazas, un vienlaikus tam pašam saimniekam citā laukā tās var būt arī ļoti labas. Mēs rēķinām, ka labās ražas šogad ir ap 30 tonnām no hektāra, kas nav nekas īpaši labs, bet tas jau šobrīd ir stipri virs vidējā. Un ir arī lauki, kur ir tikai 10 tonnas no hektāra. Tā kā situācija ļoti dažāda kopumā pa Latviju.

Būs labāk nekā pērn, bet nebūs arī nekas izcils.

Bija izaicinājums arī Kolorādo vaboles, jo pērn nebija īsti aizsardzības līdzekļu, ar ko tās ierobežot, un tās draudzīgi savairojās," pastāstīja Kraukle.

Lauku atbalsta dienesta dati liecina, ka šogad maksājumiem pieteikti ap 7500 hektāri kartupeļu platību Latvijā, kas ir par teju 200 hektāriem vairāk nekā pērn. Lielākoties zemnieki joprojām audzē galda jeb pārtikas kartupeļus un nelielākās platībās audzē arī sēklai, cietei vai čipsiem paredzētās kartupeļu šķirnes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti