Lauksaimnieki neizpratnē par jauno mazāk labvēlīgo apvidu zonējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Publiskajā telpā, plānotās izmaiņas mazāk labvēlīgo apvidu kartējumā ir nosauktas pat kā "genocīds pret Latgali". Problēmas būtība slēpjas metodē, pēc kuras ar šo gadu tiek noteiktas  mazāk labvēlīgās teritorijas statuss. 

Ja iepriekš vērā tika ņemta augsnes kvalitāte un lauku sadrumstalotība, tad šobrīd plānots mazāk labvēlīgos apvidus iezīmēt tikai un vienīgi pēc gaisa temperatūras. Tas ir absurdi un neloģiski, uzsver lauksaimnieki.

Vadoties tieši pēc temperatūras, turpmāk zemnieki saņems atbalstu par saimniekošanu mazāk labvēlīgajās teritorijās.

Šo jautājumu lauksaimnieki ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) ceturtdien, 19.martā, pārrunās Rēzeknē notiekošajā seminārā.

Plānotās izmaiņas mazāk labvēlīgo apvidu kartējumā ir negodīgas un  nepārdomātas, kas  nostāda zemniekus nevienlīdzīgās pozīcijās, turklāt pat zonējums ir neobjektīvs, stāsta Ilūkstes novada zemnieks un novada domes priekšsēdētāja vietnieks Maigurs Krievāns.

Arī Daugavpils novada Sventes pagasta zemnieku saimniecības „Stārķi” saimnieks Roberts Jonāns atzīst, ka mazāk labvēlīgās teritorijas jānosaka pēc citām kategorijām, nevis tikai un vienīgi pēc gaisa temperatūras, turklāt ņemot vērā apstākli, ka Latgalē kopumā ir tikai piecas gaisa temperatūras mērīšanas stacijas.

Augsnes kvalitāte ir pietiekams arguments, lai izprastu, cik līdzekļu, lai izaudzētu labu, piemēram, graudaugu ražu, ir jāiegulda vienā reģionā un cik otrā, par jauno mazāklabvēlīgo apvidu zonējumu sašutis zemnieks un agronoms Viktors Kalāns.

Ja mazāk labvēlīgo apvidu zonējums paliks nemainīgs, tātad pēc temperatūras rādītājiem, risinājums būtu vienmērīgāks atbalsts visām trim kategorijām, domā Maigurs Krievāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti