Dienas ziņas

Cēsis aicina mājās aizbraukušos tautiešus

Dienas ziņas

Eiropas nauda sasniedz Ukrus

Industriālo kaņepju audzēšanai ir nākotne

Lauksaimnieki: Industriālo kaņepju audzēšanai ir nākotne

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijā jau izsenis audzētas kaņepes un tagad lauksaimniecībā novērojams šīs nozares uzplaukums. Latgales lauksaimnieki atzīst, ka šobrīd kaņepju audzēšanai ir perspektīvas. Tomēr valsts atbalsta trūkuma, kā arī mazā noieta tirgus dēļ Latvijā ar šo kultūru apsēti lauki vien 200 hektāru platībā. Kā uzskata Industriālo kaņepju asociācija - situācija varētu mainīties, kad Latvijā audzētas kaņepes iekarotu Amerikas tirgu.

Sergejs Zakrevskis tiek dēvēts par kaņepju baronu, jo bija pirmais, kurš apsēja plantācijas vairāk nekā 50 hektāru platībā. Viņš ne tikai audzē, bet arī pārstrādā gan paša, gan arī citu izaudzētās industriālās kaņepes šķiedrā, ko tālāk eksportē uz kaimiņvalstīm. Lai gan kaņepju audzēšana Latvijas klimatiskajiem apstākļiem ir ļoti piemērota, lauksaimniekiem darbības attīstīšanai trūkst tik nepieciešamā atbalsta no valsts.

„Ja tiks audzēti tūkstotis un vairāk hektāru, tad valdība pārskatīs visus projektus un, iespējams, atjaunos subsīdijas par kaņepju audzēšanu.  Mēs tūkstoti ha nekad nedabūsim, ja vien kultūru nepadarīsim subsidētu,” saka  SIA “Zalers” valdes loceklis Sergejs Zakrevskis.

No Latvijā kopumā esošajām 200 hektāru kaņepju plantācijām apmēram ceturtdaļa tiek audzēta Latgalē, īpaši industriālās kaņepes. Lai uzlabotu situāciju un veicinātu kaņepju audzēšanu, Industriālo kaņepju asociācija meklē iespējas eksportam uz Ameriku, kur aizvien palielinās pieprasījums gan pēc kaņepju materiāliem, gan arī pārtikas produktiem.

Latvijas industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis:

„ Ja mūsu mārketings  sasniegs rezultātu šoruden un mēs pierādīsim ar produktu, kurš ir pieprasīts pāri okeānam, ka mēs varam atbilstoši viņu vajadzībām saražot, tad nākošais, aiznākošais gads attīstīsies stipri plašāk, kā tas ir šobrīd.  Tas ir saistīts ar produktu, ko iegūst no kaņepju riekstiņiem vai graudiem. Tā ir eļļa.”

Lai veicinātu kaņepju produkcijas noietu Latvijā, kā arī pasaulē, pirmkārt, jāinformē sabiedrība par kultūrauga labajām īpašībām.

„ No kaņepes cilvēks var paēst. Veidojas jau ziedkopas, kur būs graudi. No kaņepes šķiedras var apģērbties cilvēks. No spaļiem var uzbūvēt māju. Ar kaņepju spaļiem vai šķeldu var apkurināt māju,” stāsta Vilnītis

Šobrīd tonna sausu kaņepju stiebriņu vidēji maksā 100 eiro, bet kaņepju riekstiņi - 1 eiro/kg.  Kā izsakās Guntis Vilnītis - līdz šim produkcija nenozīmīgos daudzumos tika eksportēta uz kaimiņvalstīm un Eiropu, līdz ar to kaņepju plantāciju apjomi varētu vērā ņemami mainīties, uzsākot eksportu uz Ameriku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti