Eiro fokusā

Latgales speciālā ekonomiskā zonā paplašina iespējas saņemt nodokļu atlaides

Eiro fokusā

"TechMentor" kustība aicina IT jomai pievērsties meitenes un sievietes

Lauksaimniecības zemes tirgū pēdējos gados pieprasījums pārsniedz piedāvājumu

Lauksaimniecības zeme kļūst dārgāka, Zemgalē cena par hektāru – 8000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lauksaimniecības zemes tirgū pēdējos gados pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, un tā rezultātā augušas zemes cenas. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 25% no visas valsts aramzemes tiek nomāta, bet zemes pārdošanas tirgū nonāk vidēji 3-4% lauksaimniecības zemes. Zemi lauksaimniekiem palīdz iegādāties arī finanšu institūcija "Altum", gadā izsniedzot finansējumu vidēji 11-13 miljonu eiro apmērā.

"Altum" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš stāstīja, ka lauksaimniecības zemes cenas dažādos Latvijas reģionos ievērojami atšķiras. Visdārgākā zeme ir Zemgalē.

"Gan zemes pieprasījums, gan arī zemes cena ir atkarīga no zemes auglības, cik tā zeme ir kopta un meliorēta.

Jau vairākus gadus mēs novērojam, ka Zemgalē katrs mazākais pleķītis, kam ir lauksaimniecības zemes statuss, tiek nopirkts un sakopts.

Bet Latgales pierobežā zemes platības, kas nav koptas un aizaugušas, nav pieprasītas. Zemes cenas, protams, visaugstākās ir tur, kur ir vislielākā aktivitāte – Zemgalē, seko Vidzeme un Kurzeme. Zemgalē cenas var būt 7-8 tūkstoši eiro par hektāru un vairāk. Latgales pusē ir 2 tūkstoši, arī mazāk. Statistikas dati liecina, ka apmēram ceturtā daļa no visas aramzemes tiek iznomāta un, protams, ka katrs nomnieks grib zemi ar laiku iegūt savā īpašumā, un šis process arī notiek," klāstīja Krieviņš.

Viņš stāstīja, ka "Altum" zemes kreditēšanas programmā izsniedz aizdevumus līdz pat 30 gadiem, bet saimniecībai jāatbilst noteiktiem kritērijiem.

""Altum" zemes kreditēšanas programma ir ilgtermiņa programma – līdz pat 30 gadiem. Šī programma domāta ražotājiem. Tas nozīmē, ka klientam ir jāapliecina, ka viņš iepriekšējā gadā no lauksaimnieciskās ražošanas ieguvis vismaz 285 eiro no hektāra. Ja bioloģiskais lauksaimnieks, tad vismaz 200 eiro no hektāra. Ir arī izņēmumi atsevišķām grupām, piemēram, jaunajiem lauksaimniekiem. Programmā ir atvieglotas nodrošinājuma prasības – pati zeme ir nodrošinājums. Ja zeme tiek pirkta par tirgus vērtību, tad papildu nodrošinājums nav nepieciešams. Vienai saimniecībai varam aizdot līdz 430 000 eiro," sacīja "Altum" pārstāvis.

Ilva Majore ar ģimeni saimnieko Jelgavas novada Lielplatones pagasta ZS "Rotas". Saimniecība ir neliela – ap 100 hektāri (ha), un lauksaimniecības zemi, ko pirms tam iznomāja, ar "Altum" palīdzību pirka divas reizes – pa 18 ha. Viens kredīts ir uz 30, otrs – uz 20 gadiem.

"Mūsu pirktā zeme bija no 6 līdz 7 tūkstošiem eiro par hektāru. Dārga tā ir, bet mums bija laba sadarbība ar zemes īpašniekiem. Gājām uz banku, bet tur apmaksas laiks bija ļoti īss – no 7 līdz 15 gadiem. Sakarā ar to, ka esam maza saimniecība un zemes pirkšana ir ļoti dārga, mūs tas neapmierināja. Tad vērsāmies "Altum". Sadarbība bija ļoti veiksmīga. Protams, mums vajadzēja pierādīt saimniecības dzīvotspēju, savādāk pie šīs zemes nebūtu tikuši. Esam ļoti apmierināti, ka palīdz mazajām saimniecībām – ir Eiropas projekti.

Mēs ceram, ka arī turpmāk valsts rūpēsies arī par mazajām saimniecībām. Ja būs mazie zemnieki, arī laukos dzīvos cilvēki," teica Majore.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis stāstīja, ka "Altum" zemes kreditēšanas programma tika izveidota pēc iepriekšējās krīzes, kad zemniekiem bija neiespējami dabūt līdzekļus zemes pirkšanai. Viņš arī vērtēja, ka "Altum" zemes programma jāizmanto tiem, kas nevar saņemt finansējumu komercbankās.

"Uz "Altum" parasti iet zemnieki, kam ir problēmas ar kredītiem komercbankās. "Altum" nodrošina garantijas, līdz ar to ir drošāk iesācējiem nopirkt zemi. Kredītprocentu ziņā tas noteikti nav izdevīgāk, jo procenti ir lielāki. Turklāt "Altum" klienti nesaņem subsīdijas kredītprocentu kompensācijai. Krīzes brīdī daudziem zemniekiem bija izdevīgi, ka varēja zemi pārdot un netika tā zeme atņemta. Viņi varēja turpināt darbu, tā bija palīdzība zemniekam grūtā brīdi. Zemnieks jutās stabilāks. Tas ir ļoti svarīgi, ka valstij ir šādi instrumenti, kas palīdz zemniekiem iegādāties zemi uz garākiem termiņiem, un tas rada stabilitāti saimniecībā," teica Cimermanis.

Finanšu institūcija "Altum" zemes iegādei kopumā izsniegusi 90 miljonus eiro. Lauksaimnieki nopirkuši 42 000 ha lauksaimniecības zemes, tai skaitā 2000 ha nopirkušas bioloģiskie saimniecības, 3000 ha – jaunie lauksaimnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti