Dienas ziņas

Miljardieris Masks nopērk "Twitter" un sola izmaiņas

Dienas ziņas

Rīgā pulcējas mācību uzņēmumi no Eiropas

Lauksaimniecības komisārs: "Risku pārtikas drošībai nav"

Lauksaimniecības komisārs: Risku pārtikas drošībai īstermiņā Eiropas Savienībā nav

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas izraisītais karš Ukrainā īstermiņā nerada riskus Eiropas Savienības pārtikas drošībai, intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) sacīja Eiropas Komisijas lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis, kurš šodien apmeklēja Latviju.

Komisārs tikās ar zemkopības ministru Kasparu Gerhardu (Nacionālā apvienība). Amatpersonas pārrunāja situāciju lauksaimniecības nozarē Latvijā un Eiropā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Tāpat Vojcehovskis atzina, ka nākotnē būtu jāpalielina atbalsts lauksaimniekiem.   

LTV: Kā tieši karš Ukrainā ietekmē graudu piegādes? Mēs zinām, ka Ukraina ir viens no lielākajiem graudu piegādātājiem.  

Vojcehovskis: Jā, Krievijas agresija, Krievijas iebrukums Ukrainā rada daudz problēmu. Pirmkārt, tā ir Ukrainas nācijas traģēdija. Es gribētu pateikties visiem cilvēkiem, kas atbalsta Ukrainas bēgļus, kuri tostarp atrodas Latvijā, un pateikties par Latvijas atbalstu Ukrainai, kas ir ļoti svarīgi.

Taču vēlreiz – risku pārtikas drošībai īstermiņā Eiropas Savienībā nav.

Bet mums ir jāstiprina mūsu lauksaimniecība nākotnes vārdā, lai tā būtu noturīgāka un mazāk atkarīga no ārējām ietekmēm un arī ārējiem tirgiem.

Jūs sakāt, ka mums ir jāražo vairāk. Varbūt mums ir arī vairāk jāatbalsta lauksaimnieki. Ja jā, tad kādā veidā?

Kā jūs zināt, mums ir kopējā lauksaimniecības politika un budžets septiņiem gadiem – no 2021. līdz 2027. gadam. Nākotnē mums ir jādomā par lielāku atbalstu zemniekiem, jo šī kopējā lauksaimniecības politika ir ļoti svarīga politika. Lauksaimniekiem ir vajadzīgs lielāks atbalsts nekā tagad.

KONTEKSTS:

Krievijas karam Ukrainā gaidāmas globālas sekas, jo Ukraina ir viena no pasaulē lielākajiem pārtikas eksportētājiem, spējot pabarot 400 miljonus cilvēku. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) brīdināja par pastiprinātiem bada draudiem visdažādākajās pasaules malās. Piemēram, Libānā jaunā krīze draud izraisīt nemierus.

ANO pārtikas programmas vadītājs Deivids Bīzlijs skaidroja, ka Ukraina un Krievija kopā saražo aptuveni 30% visu pasaules kviešu, 20% kukurūzu, 75–80% saulespuķu eļļas. Puse no graudiem, ko iepērk ANO pārtikas programma, lai pabarotu 125 miljonus cilvēku visā pasaulē, nāk tieši no Ukrainas.

Vienlaikus Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs aprīļa vidū paziņoja – lai gan Krievijas karaspēks turpina bombardēšanu, ukraiņu zemnieki gandrīz visās valsts daļās sākuši sējas darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti