Latviju uzaicina sākt pievienošanās sarunas OECD

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvija ir saņēmusi uzaicinājumu sākt iestāšanas sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Tā ceturtdien Parīzē lēmusi organizācijas Ministru padome. Tā ir starpvaldību organizācija, kurā patlaban atrodas vairāk nekā 30 pasaules attīstītāko valstu.

Latvijas iestāšanās sarunas varētu ilgt vismaz divus gadus. Taču, kā norāda Ārlietu ministrijā, pievienošanās organizācijai Latvijai piešķirtu jaunu „kvalitātes zīmi”.

Lēmums Parīzē nozīmē, ka Latvija tuvākajā nākotnē pievienosies vienai no ietekmīgākajām organizācijām pasaulē, kurā tagad ir 34 dalībvalstis, tostarp 21 ES dalībvalsts. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas viens no pamatprincipiem ir risināt globālus ekonomiskus jautājumus par ikvienu būtisku jomu pasaulē – ekonomiku, zinātni, izglītību, izņemot aizsardzību.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Latvijas Radio apstiprināja, ka dalība organizācijai ļaus ārvalstīm uz mums paraudzīties ar gluži citu skatu. „Tas ir pilnīgi cits kredītreitings. Jaunas iespējas investīcijām. Pavisam cits skatījums no ārvalstu uzņēmēju puses. Proti, jau uz tādu, kurā var investēt. Tas nozīmē, vēl ciešāku un labāku sadarbību tādos jautājumos kā korupcijas apkarošana. Pilnīgi cits līmenis ir kukuļošanas apkarošanā gan no ārzemēm, gan mūsu pašu amatpersonas, kas, piemēram, atrodas izmeklēšanā saistībā ar „Mercedes” iepirkumu,” norāda Rinkēvičs.

Uzaicinājumam sākt iestāšanās procesu sekos pievienošanās sarunas, un tikai tad organizācija pieņems gala lēmumu. Latvijas izredzes pievienoties ir ne ātrāk kā 2015. gadā, jo valstis izvērtē rūpīgi un pamatīgi. Taču, tā kā Latvija jau ir Eiropas Savienības dalībvalsts, tad lielai daļai kritēriju atbilst jau tagad.

Katrai dalībvalstij jau esot organizācijā ir jāmaksā arī dalības maksa un to aprēķina pēc īpašas formulas. Viss kopējais organizācijas budžets ir vairāk nekā 300 miljonu eiro liels, taču šobrīd vēl nav iespējams precīzi pateikt, cik būtu jāmaksā Latvijai. Piemēram, mūsu kaimiņvalsts, Igaunija, kas organizācijā ir jau vairākus gadus, iepriekš iemaksājusi gandrīz piecus miljonus eiro, jeb vairāk nekā trīs miljonus latu.

Jāteic, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija par iespējamu paplašināšanos lemj atkarībā no situācijas un citu valstu intereses pievienoties. Latvija jau trīs reizes ir pieteikusi savu vēlmi iestāties organizācijā. Aizvadītajā gadā atkal sākās diskusijas par iespējamu paplašināšanos, un Latvija izmantoja šo iespēju un kārtējo reizi piesakot savu kandidatūru un visa gada garumā intensīvi aicinot citas valstis šo soli atbalstīt.

Pēdējo reizi OECD lēmumu par paplašināšanos pieņēma 2007.gadā, kad ekonomiski attīstīto valstu bloks nolēma izstrādāt pievienošanās nosacījumus jeb „ceļa kartes” Čīlei, Igaunijai, Izraēlai, Krievijai un Slovēnijai. Atlikušās 49 valstis, tostarp Latvija, netika aicinātas sākt pievienošanās sarunas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti