Dienas notikumu apskats

Krievija turpina atbalstīt radikālas Eiropas partijas

Dienas notikumu apskats

Krievija pastiprina propagandu un rada «informācijas operāciju spēkus»

Latviju mudina ķerties pie sociālo pabalstu reformas un neapliekamā minimuma celšanas

Latviju mudina ķerties pie sociālo pabalstu reformas un neapliekamā minimuma celšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizvadītajā gadā Latvijai samērā labi sekmējusies budžeta disciplīnas ievērošana, savukārt reformas dažādās nozīmīgās jomās pieklibo. Šādus secinājumus trešdien, 22.februārī, publiskotajā ziņojumā par Latviju paudusi Eiropas Komisija (EK).

 

Tās vērtējumā gandrīz visu pērn izteikto rekomendāciju ieviešanā vērojamais progress uzskatāms par ierobežotu. Tas nozīmē, ka pasākumi rekomendāciju iedzīvināšanai veikti ierobežotā apmērā vai arī amatpersonas aprobežojušās ar normatīvo aktu izstrādāšanu, bet reālajā dzīvē tie nav ieviesti. 

Latvijai neveicas ar nodokļu sloga samazināšanu cilvēkiem ar zemiem ienākumiem un sociālo pabalstu pietiekamības nodrošināšanu – reformas šajās un arī vairākās citās jomās ir niecīgas, publiskotajā ziņojumā par valsti atzinusi EK.

Tās viceprezidents Valdis Dombrovskis rakstiskā komentārā norādījis, ka ienākumu nevienlīdzība Latvijā saglabājusies augsta, un mudinājis īstenot pasākumus tās samazināšanai.

EK pārstāvniecības Latvijā ekonomikas padomniece Agnese Dagile stāsta, ka vienīgais, kas aizvadītā gada laikā paveikts pabalstu jomā, ir ģimenes valsts pabalstu izslēgšana no mantiskā stāvokļa pārbaudēm. Tas nozīmē, ka, lemjot par to, vai ģimenei sniedzama sociālā palīdzība, ģimenes valsts pabalsts netiek pieskaitīts ienākumiem. Plašāka pabalstu reforma vēl arvien kavējas.

"Diemžēl tā ir joma, kur jau vairākus gadus nekas aktīvi uz priekšu nav kustējies, tādēļ arī progress ir novērtēts kā ierobežots. Lai arī ir bijuši plāni, ka minimālā ienākuma reforma varētu stāties spēkā no šī gada, tagad tas ir pārbīdījies tādā nedaudz nezināmā nākotnē," atzina Dagile.

EK vērtējumā arī pērn ieviestais diferencētais neapliekamais minimums nav uzskatāms par nozīmīgu soli ienākumu nevienlīdzības mazināšanas virzienā. Lielākie iebildumi saistīti ar izvēlēto piemērošanas modeli. Tas paredz, ka, lai atgūtu pārmaksāto nodokli, mazo algu saņēmējiem jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ienākumu deklarācija.

"Līdz ar to tas ieguvums, īpaši attiecībā uz šiem mazo algu saņēmējiem, - nav sagaidāms, ka tas būs ļoti ievērojams," norāda Dagile.

Jaunajā ziņojumā EK mudina Latvijas valdību apsvērt iespējas celt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā minimuma apmēru līdz pat minimālās mēnešalgas apmēram.

Skaidrojot pašreizējā, tas ir, diferencētā neapliekamā minimuma modeļa trūkumus, EK pārstāvniecības Latvijā ekonomikas padomnieks Mārtiņš Zemītis teica:

"Ja mēs paskatāmies uz galarezultātu, tad tas ieguvums mazo algu saņēmējiem ir neliels iepretim dažādiem citiem risinājumiem. Svarīgi, lai cilvēki ar maziem ienākumiem no nodokļu puses tiek aizsargāti un viņiem tiek uzlikts vismazākais slogs, jo tas ir ierobežojums formālai nodarbinātībai. Tādēļ mēs iedrošinām Latvijas pusi vidēja termiņa nodokļu politikas izveides kontekstā uzmanīgi izsvērt, kādā veidā varētu atvieglot nodokļu slogu darbaspēkam, pārnesot slogu uz citiem nodokļiem, piemēram, nekustamā īpašuma nodokli."

EK skatījumā Latvijai aizvadītajā gadā izdevies panākt zināmu progresu profesionālās izglītības uzlabošanā, zinātniskās pētniecības institūciju apvienošanā, nodokļu saistību izpildē un maksātnespējas administratoru atbildības paplašināšanā.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija plāno sagatavot jaunu nodokļu politikas piedāvājumu. Pirms tam Pasaules Banka par 300 000 eiro veica pētījumu par Latvijas nodokļu sistēmu. Pasaules Bankas eksperti secinājuši, ka Latvijā ir augsta nevienlīdzība pēc nodokļu nomaksas. Tāpēc eksperti iesaka Latvijai ieviest darbaspēka nodokļu progresivitāti 19% zemajām, bet 29% lielajām algām.

Pasaules Bankas secinājumus valdība plāno izmantot vidējā termiņa nodokļu politikas pamatnostādņu izveidei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti