Pēcpusdiena

Kemerons Lielbritānijas parlamentā informē par vienošanos ar ES

Pēcpusdiena

Atbalsta priekšlikumu par 500 biedru nepieciešamību partijas dalībai Saeimas vēlēšanās

Latvija plāno pievienoties līgumam par zveju Svalbārā

Latvijas zvejniekiem pavērsies sniega krabju un garneļu zvejas iespējas Špicbergenā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvija grasās pievienoties līgumam par zvejas tiesībām Norvēģijas teritorijas Svalbāras (Špicbergenas) teritoriālajos ūdeņos, kur Latvijas zvejnieki varētu zvejot gan sniega krabjus, gan arī garneles, to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" sacīja Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamenta direktors Normunds Riekstiņš.

Viņš norādīja, ka Latvijas zvejnieki jau zvejo Atlantijas okeānā – ūdeņos blakus Norvēģijas Špicbergenas teritoriālajiem ūdeņiem. Par zveju šajos ūdeņos Latvijas zvejnieki iepriekš "tiešu" interesi neizrādīja, stāstīja Riekstiņš, norādot – lai paplašinātu Latvijas zvejnieku zvejas iespējas, Latvija izteikusi vēlmi iegūt zvejas iespējas arī Špicbergenas ūdeņos.

Šo teritoriju pārvalda Norvēģija, un daļai valstu, tostarp kaimiņvalstīm Igaunijai un Lietuvai, saskaņā ar vēsturisku – 1920.gadā noslēgto līgumu – jau ir iespējas zvejot Špicbergenas teritoriālajos ūdeņos. Tagad šādas iespējas vēlas iegūt arī Latvija. Tas ļautu Latvijas zvejniekiem piekļūt zvejas vietām Špicbergenā, nodrošinot papildu un vēl vienu "alternatīvu" zvejošanai, klāstīja Riekstiņš.

Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits Latvijas Radio raidījuma "Pēcpusdiena" atzina, ka pašlaik starptautiskajos ūdeņos strādā kopumā deviņi Latvijas zvejas kuģi un no tiem astoņi kuģi nodarbojas ar sniega krabju zveju. Uz šiem kuģiem strādā vairāk nekā 200 cilvēku.

LETA vēsta, ka Latvija meklē iespēju saviem zvejniekiem ļaut turpināt sniega krabju zveju Barenca jūrā, kur tā varētu tikt liegta Eiropas Savienības plānoto ierobežojumu dēļ. Eiropas Komisija (EK) negaidot paziņojusi par šā gada jauninājumu - nepieciešamību saskaņot zvejas atļauju Barenca jūrā ar šīs jūras piekrastes valsti Krieviju, tāpēc kuģiem jāmeklē citas zvejas iespējas.

Valdības otrdien, 23.februārī, akceptētais likumprojekts paredz, ka Latvija plāno pievienoties desmit valstu grupas līgumam par zvejas tiesībām Norvēģijas teritorijas Špicbergenas teritoriālajos ūdeņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti