Latvijas zemnieki Lietuvas – Krievijas «piena kara» apstākļos jūtas droši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai arī pastāv bažas, ka krītoties pieprasījumam, kritīs arī piena iepirkuma cenas Lietuvā, paši svaigpiena eksportētāji Latvijā jūtas droši un tirgošanās esot stabila. Turklāt pagaidām piena cena tikai augot. Arī Latvijas Piensaimnieku savienība skaidro, ka Lietuvai ir svarīga pašreizējā ietekme pār Latvijas piena tirgu. Tāpēc no piena iepirkuma Latvijā tā, visticamāk, neatteiksies piena kara ar Krieviju dēļ. To varētu ietekmēt tikai kādas izmaiņas industriālo piena produktu cenās pasaules tirgū.

Pēc Zemkopības ministrijas datiem, ik dienas no Latvijas uz Lietuvu eksportē aptuveni 700 tonnas svaiga, nepārstrādāta piena. Eksperti un zemkopības ministre Laimdota Straujuma iepriekš norādījuši, ka Krievijas blokāde pret Lietuvas piena produktiem var atsaukties uz Latvijas zemniekiem negatīvi - samazinot iepirkuma cenas un apjomus. Taču zemnieki Latvijā gan saistībā ar Lietuvas - Krievijas piena karu optimismu par eksporta iespējām uz Lietuvu nezaudē.

Latgales puses piena lopkope Marika Rusiņa atzīst, ka visām ziņām par piena karu arvien rūpīgi sekojot līdzi, taču te uz vietas nekādu pārmaiņu neesot. „Kaut gan tagad jau nekad neko nevar zināt - viens mirklis, un viss var sagriezties kājām gaisā. Taču es domāju, ka viņi neatteiksies no Latvijas piena. Nu, vismaz pagaidām viss iet pa vecam un visu laiku cena par pienu kāpj uz augšu. Ļoti apmierināti esam ar cenu un ar samaksas laiku," saka Rusiņa.

Silvija Bračka no savu 100 slaucamo govju saimniecības Lietuvai nodod ap 60 tonnu mēnesī. Arī viņa stāsta, ka piena uzpircēji nekādus signālus par kādām izmaiņām nav devuši. Lauksaimniece vēl norāda, ja tomēr rastos problēmas, tad varētu pāriet uz kādu Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu. „Turpmāk, es domāju, arī nekas nemainīsies, tāpēc, ka ir ziemas periods, piena visiem paliek mazāk. Es „Roķišķiem" nododu pienu, bet viņiem tur kādi 25% produkcijas tikai iet uz Krieviju, tāpēc liekas, ka viņiem tas piena karš neko daudz nemaina. Bet nu es skatos, kurš vairāk maksā, pie tā ejam, un tad ar nākošo piena kvotu skatīsimies, ja nu kas, var pāriet pie kāda Latvijas kombināta," lēš Bračka.

Arī Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks skaidro, ka, neskatoties uz kaimiņvalstu piena ķildu, pagaidām Latvijā nekādas praktiskas sekas nav novērojamas. „Tieši pretēji - nupat apkopotie dati liecina, ka septembrī cena ir pieaugusi un pārsniegusi 22 santīmus par litru, salīdzinājumā ar augustu. Tas tikai nozīmē, ka šobrīd vēl nevar pateikt, kā šī situācija attīstīsies turpmāk. Bet pagaidām nav nekādu pazīmju, ka zemniekiem būtu kādas problēmas ar piena realizāciju, jo lietuvieši to pērk tāpat," saka Šolks.

Vietējiem pārstrādātājiem, izrādās, piena nedaudz arī pietrūkstot, bet Latvijas svaigpiena ražotāji pēdējā laikā papildus arī nav vērsušies vai interesējušies par iespēju. „Tā kā tas ir zināms spiediens no lietuviešiem uz mūsu piena pārstrādi, tad viņi to ir darījuši pietiekami apzināti. Protams, arī tāpēc, ka viņiem vajag pienu vairāk nekā viņi paši var saražot. Tāpēc viņi arī neveiks nekādas aktivitātes pret mūsu zemniekiem, kamēr pasaules tirgū varēs pārdot industriālos piena produktus par pieņemamu cenu," norāda piensaimnieku savienības vadītājs.

Daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu Krievija noteica jau pirms divām nedēļām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti