Panorāma

Gāzes terminālis Lietuvas patērētājiem ļauj taupīt

Panorāma

Nodibina "Bulduru Dārzkopības skolas attīstības biedrību"

Latvijas Zemes fonds slēdz pirmos līgumus

Latvijas Zemes fondam jau 250 pārdošanas pieteikumi; slēdz pirmos līgumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms divarpus mēnešiem savu darbību uzsāka Latvijas Zemes fonds un tas jau saņēmis 250 īpašumu pārdošanas pieteikumus no zemniekiem, kuri paši nevar vai negrib apsaimniekot savus laukus. 

Pirms īpašuma iegādes Zemes fonds izvērtē tā lietderību un iegādājas tikai tos laukus, kurus tālāk var pārdot vai iznomāt.  

Lai zemīte nestāvētu dīkā ,“Vērdiņu” saimnieks Ervīns Strauss izlēmis šķirties no 22 hektāriem, sev pie mājas atstājot tikai septiņus hektārus dārzeņiem. Zemes fonda vadītāja Ina Alksne ieradusies slēgt pirkuma līgumu. Pirms tam lauki jau apskatīti un atzīti par labiem.

Gan pircējs, gan pārdevējs par cenu vienojušies. Zemes fonds nedrīkst maksāt vairāk par vidējo tirgus cenu, kāda ir attiecīgā pagastā. Ar to zemnieks ir mierā. Pašam saimniekot kļuvis par grūtu, bērni negrib.

“Savā laikā mums pateica, ka varam neražot, tikai lai nopļaujot, par to maksās. Bet tagad mūs uzskata par gulošiem zemniekiem – dīvāna zemniekiem. Paldies, ka Zemes fonds ir uzradies, kam pārdot zemīti, kas tālāk saimniekos,” saka Ervīns Strauss. 

“Nomnieki man jau ir bijuši, bet ar tiem grūti, viņi man aizaudzēja laukus, es pēc tam dabūju kopt,” viņš piebilst

Zemes fonds kopš dibināšanas brīža jau apstiprinājis 20 īpašumu iegādi, parakstījis 12 līgumus kopumā par 200 000 eiro.

“Procesā vēl 20 darījumi, pieteikumi nāk katru dienu, 2-3 stabili. Mēs jūtam, ka cilvēki uzticas, viņi zina, ka valsts nepiekrāps, ka neesam nekādi starpnieki, ka darījumi norit korekti, īpaši tie ir gados vecāki cilvēki,” skaidro Alksne.

No šobrīd piedāvātajiem 250 īpašumiem lielākā daļa jau izvērtēta. Ir reizes, kad tiek pieņemts lēmums – atteikt. Vai nu nav iespējams vienoties ar pārdevēju par cenu, vai īpašumi nav kopti vairāk nekā 10 gadus un to atgriešana lauksaimniecībā prasa lielus ieguldījumus.

Saimnieciski lietderīga nav arī 2-3 hektārus mazu zemes gabaliņu iegāde. Tomēr pieteikumu ir daudz, un ekspertu aprēķini liecina, ka ar Zemes fonda palīdzību tuvākajā laikā valsts varēs saņemt atpakaļ 300  - 400 tūkstošus hektāru zemju.

“Zemes fondu vajadzēja dibināt jau pirms 10-15 gadiem, tagad daudz kas ir nokavēts. Bet fonds pēc darbības ir līdzīgs “Latvijas valsts mežiem”. Meži ir vajadzīgi un zemes fonds ir vajadzīgs. Mērķis saglabāt lauksaimniecības zemi lauksaimnieciskai ražošanai – mūsu uzdevums,” uzsver Alksne.

Pirkšanas un pārdošanas darījumi notiek raiti – tikko īpašums reģistrēts uz zemes fonda pārvaldītāja – Attīstības finanšu institūcijas “Altum” vārda, tā trīs dienu laikā nauda zemes pārdevējam tiek pārskaitīta. Jaunizveidotā Zemes fonda rīcībā pavisam ir 14 miljoni eiro. Līdz gada beigām fonds plāno noslēgt darījumus viena miljona eiro vērtībā.

 Zemes fonds darbu sācis no 1.jūlija. To izveidojusi valsts, lai sekmētu zemes izmantošanu lauksaimnieciskai ražošanai. Uzpirkto zemi fonds zemniekiem pārdos tālāk par tirgus cenām vai iznomās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti