Latvijas veļas ražotāji Maskavā meklēs risinājumus smagajai situācijai nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ daudzi Latvijas veļas ražotāji un tekstila nozares pārstāvji apmeklēs izstādi Maskavā. Ja līdz šim izstādēs galvenā nozīme bijusi jaunu kolekciju prezentēšanai, tad šoreiz uzņēmēji galveno uzmanību pievērsīs tam, kā mazināt Krievijas ekonomiskā situācijas negatīvo ietekmi. Liela daļa uzņēmumu ir samazinājuši ražošanas apjomus, citiem turpinās piespiedu brīvdienas.

„Situācija tiešām ir ļoti sarežģīta. Es pat teiktu tā – kopš esmu šajā nozarē, nu jau tie ir 15 gadi, tā ir vissmagākā situācija,” saka LATVERA valdes priekšsēdētājs Jurijs Hadarovičs.

Vienlaikus sarežģījumiem, kas saistīti ar ekonomisko situāciju Krievijā, vēl jo grūtāk ir prognozēt, kas notiks nākotnē.

Situācija Krievijā skārusi pilnīgu visus veļas ražotājus, 95% gadījumu ir nopietni, uzsver LATVERA vadītājs.

„Kā zināms Krievijas tirgus ir lielākais, tur nonāk 70%, 80% un pat 90 % no saražotās produkcijas, kas nav labi, jo atkarība no viena tirgus, klienta vai piegādāja – tas ir nepareizi, tā nedrīkstētu būt,” saka Hadarovičs.

Daudzi uzņēmumi, to vidū arī „Lauma Fabrics”, ir pārgājuši uz trīs dienu darba nedēļu, skaidro Hadarovičs: „Protams, tas ir sāpīgi, jo  samazinās darbinieku algas, bet izvēlēties, vai nu atlaist darbiniekus vai ļaut strādāt, tad tas ir mazākais ļaunums šajā situācijā.”

Šādu taktiku izvēlējies arī uzņēmums „Lauma Lingerie”. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Linda Matisone uzsver, ka izdevies noturēties ilgāk un stabilāk nekā pārējiem šūšanas uzņēmumiem Latvijā: „Mēs tikai šajā mēnesī esam plānojuši, turklāt īslaicīgi, samazināt ražošanas tempus. Daļēji ražotnēs esam aizgājuši uz četru darba dienu režīmu, bet martā jau plānojam iet uz plānotajiem apjomiem.”

Gads ir sācies smagāk, tāpēc tas ietekmē tekošo ražošanas mēnesi, bet būsim elastīgi un piemērosimies jaunajiem apstākļiem, uzsver Linda Matisone. „Mēs Krievijā tirgojam aptuveni pusi no kopējā pārdošanas apjoma, bet, salīdzinot ar citiem uzņēmumiem, mums situācija ir stabilāka, jo mums ir liels mazumtirdzniecības īpatsvars. Kritiskākā situācija ir tiem, kuri orientējas uz vairumtirdzniecību, tie šobrīd faktiski ir apstājušies. Mazumtirdzniecībā pārdošanā neapstājas, tā turpinās, bet ne tik lielā apjomā. Mēs neizslēdzam Krieviju no savas pārdošanas ģeogrāfijas, turpinām strādāt arī ar citiem tirgiem. ”

Būt atkarīgam no viena tirgus ir milzīgs risks, tāpēc nu jau daudzu gadu garumā šie riski tiek pārdalīti. Uzņēmums eksportē produkciju uz vairāk nekā 20 valstīm, uzsver Matisone.

„Lauma Lingerie” plāno atvērt jaunu franšīzes veikalu Kosavā, papildus veikali varētu būt Āfrikas reģionā, Saūda Arābijā un citos reģionos.

Lai apgūtu jaunu tirgus, tagad ir jāstrādā aktīvāk, skaidro LATVERA Jurijs Hadarovičs: „Tam Ir jāizmanto LIAA atbalsts, jo ir piešķirti papildus četri miljoni tieši jaunu tirgu apgūšanai un mārketinga aktivitātēm. Ir pozīcijas, kuru agrāk nebija, piemēram, nozaru aģenti vairākas valstīs, individuālās vizītes tiks līdzfinansētas, izstādes, kas jau bija, tas viss uzņēmējiem ir obligāti jāizmanto.”

Pirms trīs nedēļām daudzi veļas ražotāji piedalījās ikgadējā izstādē Parīzē, tagad pienākusi kārta Maskavai.

Uz Maskavu dosies arī „Lauma Lingerie”. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Linda Matisone stāsta, kam tur tiks pievērsta uzmanība: „Jaunus sadarbības partnerus mēs tur nebraucam meklēt, jo mums ir liels skaits klientu Krievijā, kam ir izveidots veikalu tīkls. Mums galvenais ir saglabāt pozīcijas un runāt, kā kopā pārvarēt krīzi un attīstīties tālāk.”

Izstāde "TEKSTILLEGPROM" Maskava notiks no 17. – 20. februārim, kas ir lielākā un pieprasītākā izstāde, kuru apmeklē Latvijas veļas ražotāji.  Veļas ražotāju asociācijas vadītājs ir optimistisks, norādot, ka tieši  tekstila nozare parasti krīzes situācijas cieš pirmā, taču vienmēr pirmā spējusi atlabt. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti