Dienas notikumu apskats

Teherāna pārmet Maskavai «izrādīšanos» par Irānas bāzes izmantošanu uzlidojumiem Sīrijā

Dienas notikumu apskats

Baidens: NATO līguma 5.pants ir ASV svēts pienākums

Latvijas valsts līdzdarbosies no LG atdalītajā uzņēmumā "Conexus Baltic Grid"

Latvijas valsts līdzdarbosies no «Latvijas gāzes» atdalītajā uzņēmumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas valsts līdzdarbosies jaundibinātajā uzņēmumā "Conexus Baltic Grid", kas izveidots, reorganizējot AS "Latvijas gāze", otrdien, 23.augustā lēma valdība. Savukārt lēmums par to, vai valdība topošajā uzņēmumā centīsies iegūt lielāku ietekmi, tiks pieņemts līdz novembrim.

Uzņēmuma “Latvijas gāze” restrukturizācijas gaitā izveidotajā jaunajā uzņēmumā ''Conexus Baltic Grid'' Latvijas valdība pagaidām saglabās tādu pašu ietekmi, kā līdz šim “Latvijas gāzē” – šādu lēmumu pieņēmusi valdība. Valdība kā “Latvijas gāzes” akcionārs nolēmusi pieteikties arī uz topošā uzņēmuma akcijām. 

"Latvijas gāze" ārkārtas akcionāru sapulce notiks 2.septembrī, un tajā lems par uzņēmuma reorganizāciju.

Ekonomikas ministrija norāda, ka "Latvijas gāze" patlaban nodrošina gan dabasgāzes pārvades, sadales un uzglabāšanas, gan arī dabasgāzes tirdzniecības pakalpojumus. Reorganizācijā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus nodalīs jaundibināmā uzņēmumā "Conexus Baltic Grid".

Līdz ar reorganizāciju akcionāri var iegūt tādu pašu jaundibināmā uzņēmuma akciju skaitu, cik viņiem pieder "Latvijas gāzē". Latvijas valdība nolēma pieteikties uz 177 jaunā uzņēmuma akcijām. “Protams, jāsaka – tas ir 0,0029% akciju. Tā ka tā nav izšķirīgā daļa, bet tā rada zināmas iespējas valdībai pieteikties pirmpirkuma tiesībām,” skaidro  ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

Savukārt lēmums par to, vai nākotnē valsts iegūs lielāku ietekmi dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā, tiks izlemts iepriekš solītajā laikā – tuvākajos mēnešos.

"Jebkurā gadījumā ministri ir vienisprātis, ka Latvijai kontrolei pār pārvadiem un krātuvi ir jāsaglabā,” pauda premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība). Iepriekš interesi saglabāt līdzdalību infrastruktūras uzņēmumā pauda kompānijas “Itera Latvija” prezidents Juris Savickis. Šādas sadarbības iespējas Kučinskis gan vērtē skeptiski.

Jaunizveidotā uzņēmuma “Conexus Baltic Grid” vairākuma akcijām gadījumā, ja tās neiegādāsies valdība, būs jāmeklē jauns pircējs. Kā uzņēmuma konferencē investoriem norādīja "Latvijas gāzes" valdes locekle Zane Kotāne, trijiem no esošajiem “Latvijas gāzes” lielajiem akcionāriem akcijas jaunajā uzņēmumā būs jāpārdod.

“Ja skatās uz Enerģētikas likumu Latvijas likumdošanas ietvaros, tur ir minēts, ka pārvades uzņēmumā akcionāri nevar būt tādi, kuriem pieder dabasgāzes ieguves vai tirdzniecības uzņēmumi arī citās Eiropas valstīs. Līdz ar to pēc Latvijas Enerģētikas likuma “Gazprom” kvalificētos kā uzņēmums, kam ir jāievēro šīs neatkarības prasības un savas daļas “Conexus Baltic Grid” jāpārdod. Līdzīgi arī “Uniper “ ir tirdzniecības uzņēmums citās Eiropas Savienības valstīs. Un arī “Itera” ir saistīts ar gāzes ieguvi.

Līdz ar to trijiem no četriem lielajiem “Latvijas gāzes” akcionāriem savas akcijas jaunajā uzņēmumā būtu jārealizē," norāda Kotāne.

Restrukturizācijas gaitā izveidojamais uzņēmums “Conexus Baltic Grid” pārvaldīs dabasgāzes pārvades cauruļvadus, kā arī Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Reorganizācijas mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgu piekļuvi infrastruktūrai pēc tam, kad beigsies “Latvijas gāzes” monopolstāvoklis un konkurencei tiks atvērts dabasgāzes tirgus.

Jau ziņots, ka Saeimā šā gada 11.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja plaši diskutētos grozījumus Enerģētikas likumā. Ar tiem noteikta kārtība, kāda konkurencei atvērs dabasgāzes tirgu un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists - uzņēmums AS "Latvijas gāze".

Saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem "Latvijas gāzei" līdz 2017.gada aprīlim jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators. Savukārt nākamo deviņu mēnešu laikā - līdz 2017.gada beigām šis uzņēmums būs jāpārdod jau citiem īpašniekiem, kuri nav saistīti ar "Latvijas gāzes" esošajiem akcionāriem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti