Rīta Panorāma

ASV policisti aiztur ķenguru

Rīta Panorāma

Intervija ar LTV laika ziņu redaktoru Tomu Brici

Pārvietojamas koka mājiņas eksportē uz Skandināviju

Latvijas uzņēmums pārvietojamas koka mājiņas eksportē uz Skandināviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Uzņēmums “Smart Eco Tiny” nepilnu gadu ražo pārvietojamas mājiņas no koka, par ko interesi jau izrāda cilvēki no Skandināvijas valstīm. No daudzām citām pārvietojamām mājiņām šīs atšķiras ar to, ka ir no koka, nevis plastmasas.

Uzņēmuma īpašnieks Kaspars Juliks kopā ar partneri “Smart Eco Tiny” izveidoja pērn oktobrī, jo viņam bija apnicis strādāt citu labā. Uzņēmumā darina mazas, pārvietojamas koka mājiņas, kas ir apdzīvojamas arī ziemas apstākļos.

Izrādot vienu no ražoto mājiņu iekšpusēm, Juliks stāstīja, ka tur ir ieplānota vieta arī veļasmašīnai, bet naktsmieram paredzēta nolaižama gulta. Savukārt mājiņās, ko ražo Somijas tirgum, ievieto arī saunu. “Skandināvijā viņiem jebkurā vietā vajag obligāti saunu,” teica Juliks.

Atšķirībā no daudziem citiem uzņēmumiem, ka ražo līdzīgas mājas, Kaspars nolēmis tās ražot nevis no plastmasas, bet koka.

Šīs mājiņas ļauj būt mobilam. Vienu gadu dzīvo vienā vietā, bet, ja nepieciešams, nākamajā gadā pieāķē piekabi pie auto un ērti ar visu iedzīvi pārvietojies dzīvot kaut kur citur.

Juliks stāstīja, ka tamlīdzīgas mājiņas ir radušās ASV pagājušā gadsimta beigās, tad tās pamazām ienāca Rietumeiropā: “Vācijā un Francijā tagad tas ir ļoti populāri un viņiem ir tādu mazo mājiņu ciematiņi. Radās doma, ka mēs arī tādu varētu uztaisīt”.  

Būvējot pirmo māju, abiem draugiem sākotnēji bijis gana daudz izaicinājumu, jo kopā ar piekabi māja nedrīkst būt smagāka par 3,5 tonnām, lai to varēti ērti pārvietot pa ceļu. Piemēram, tāda paša standarta izmēra moduļu māja sver ap astoņām tonnām.

Jaunie uzņēmēji plāno klientiem piedāvāt iespēju šīs mājas iegādāties gan gatavas, gan kā konstruktoru, kura detaļas katrs pats saviem spēkiem var saskrūvēt kopā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti