Panorāma

Ukraina gatavojas prezidenta vēlēšanām

Panorāma

Konfiscētie dzīvnieki tiesas spriedumu gaida patversmē

Latvijas uzņēmums Lielbritānijā: esam neziņā par Brexit

Latvijas uzņēmums Lielbritānijā: esam neziņā par «Brexit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šī nedēļa ir bijusi kārtējais nervu pārbaudījums tiem uzņēmējiem, kuri darbojas Lielbritānijā. Turpinās neziņa – ar kādiem noteikumiem būs jārēķinās. Vai mūsu tautieši, kuri grib tur strādāt, turpmāk varēs iebraukt? Kas notiks ar muitošanu? Vai vispār vairs būs jēga uzņēmumu darbu turpināt?  Vai tomēr būs kādas alternatīvas? Latvijas Televīzija centās noskaidrot, kādu savu nākotni Lielbritānijā saredz Latvijas uzņēmums "Valmiera Glass”.

Uzņēmuma izpilddirektors Arnis Palms stāsta: viņiem ir ap 130 darbinieku – gan briti, gan latvieši, gan poļi un lietuvieši. Tātad – liela daļa ir ievestais darbaspēks. Un arī produkcija pārsvarā tiek ražota Eiropas tirgum. "Anglijā neviens nezina, kas notiks tālāk.. Uzņēmumi nezina, ko viņiem darīt. Vai viņiem turpināt šeit ražot? Vai būs tirgus, vai būs muita..vai nebūs muita..," atzīst Palms.

Rūpnīcas cehā strādā ar smalkiem stikla šķiedras diegiem. Tos ved no Latvijas, no Valmieras. Gadījumā, ja "Brexit" dēļ tiks uzliktas ievedmuitas, uzņēmumam tā būs problēma.

"Es vairāk no pārdošanas puses skatos – visi klienti protams, prasa par to, visi ir neizpratnē. Man ir tāda pati atbilde kā Anglijas valdībai – mēs nezinām, kāds būs iznākums diemžēl, lai cik skumji tas nebūtu. Manā skatījumā, ja notiek bezvienošanās "Brexit", tad valsts apstāsies uz pāris nedēļām un sekas jutīs vairāku gadu garumā. Un neviena iestāde Anglijā, lai arī ko viņi teiktu, nav tam gatava," konstatējis Palms.

Tai paša laikā rūpnīcas produkcija ir ļoti pieprasīta. To vajag gan lidmašīnu aprīkojumā, gan būvniecībā, gan daudz kur citur. Te tapuši arī unikāli produkti. Rūpnīcā tapušo stikla šķiedras audumu izmanto, lai ātri pamanītu temperatūras izmaiņas un karstuma noplūdes.

No savas puses rūpnīca esot izdarījusi visu, lai sagatavotos sliktākajam. Arī ieveduši iespējami daudz izejvielu. Savukārt Latvijas vēstniecībā vēlreiz atgādina par dažām rekomendācijām uzņēmējiem.

"Protams, pārskatīt kontraktus, lai tur  ir skaidri atrunāts, ja ir kaut kādi sarežģījumi "Brexita" vai produktu ievešanas vai transporta, vai kā cita dēļ – lai tas ir tā saucamais “force major”. Vēlams līgumus slēgt eiro valūtā, nevis mārciņās, jo mārciņas kurss ir ik pa laikam lecis un kritis. Un, protams, cik vien iespējams laicīgi savas preces, kas ir bijušas jāsūta, mēģināt viņas [piegādāt] iespējami drīz," teica Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti