Panorāma

Vakcinācija svētku brīvdienās gausa

Panorāma

A. Duda nosaka veto pretrunīgajam mediju likumam

Uzņēmējiem neskaidrības par sankciju ievērošanu

Latvijas uzņēmējiem neskaidrības par starptautisko sankciju ievērošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas uzņēmējiem bieži vien nav skaidrs, kā ievērot pret dažādām valstīm noteiktās starptautiskās sankcijas. Sevišķi tas attiecas uz uzņēmumiem, kuriem ir vēsturiski ciešas biznesa saites ar Baltkrieviju. Daudzi Baltkrievijas uzņēmumi ir iekļauti Eiropas Savienības (ES) un atsevišķu NATO valstu sankciju sarakstos.

Decembra vidū tviterī tika publicēta bilde, kurā Valmieras pusē redzams vilciena sastāvs ar Baltkrievijas valsts uzņēmuma "Belaruskalij" marķējumu. Uzņēmums ir iekļauts ASV sankciju sarakstā. Kaut arī sankciju pārkāpuma konkrētajā gadījumā nebija, tas tomēr aktualizēja jautājumu par sankciju ievērošanu Latvijā. To apsprieda arī šodien Ārlietu ministrijas Sankciju koordinācijas padomē. Izrādās, ka uzņēmējiem ir ļoti daudz neskaidrību.  

Ārlietu ministrijas Sankciju koordinācijas padomes vadītāja Kristīne Līce norādīja: "Ikviena sankciju režīma piemērošanā var veidoties praktiskas dabas jautājumi, jo sankciju režīmos ir pieļaujami arī atsevišķi izņēmumi. ES sankcijas neattiecas, piemēram, uz tiem līgumiem, kas tika noslēgti pirms sankciju režīma piemērošanas."

Tāpēc informācijai par sankciju režīmiem ir jābūt plašāk pieejamai Latvijas uzņēmumiem.

"Kā pareizi rīkoties, lai tās sankcijas tiktu ievērotas? Sankciju apzināšanās un sankciju riska izpildes pienākums, iespējams, ne visiem uzņēmumiem ir vienāds un izprotams. Šo informāciju [vajag] vieglāk novadīt līdz uzņēmējiem, lai viņi var saprast viņu [sankciju režīmu]," norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidente Elīna Rītiņa.

Turklāt starptautiskās sankcijas pret, piemēram, Baltkrievijas uzņēmumiem, līdz maksātnespējai var novest uzņēmumus arī tepat Latvijā. Tāpēc ir vajadzīgi savlaicīgi risinājumi, uzskata darba devēji.      

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone pauda: "Protams, ļoti daudziem ir gan jautājumi, gan neskaidrības, gan ļoti konkrētas situācijas, kas faktiski var novest šos uzņēmumus līdz maksātnespējai. Tāpēc šie jautājumi ir jārisina ar valsts pusi."

Lai kliedētu daudzās neskaidrības, nākamā gada februārī Ārlietu ministrija kopā ar LDDK un LTRK rīkos semināru par aktualitātēm sankciju jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti