Latvijas uzņēmēji meklē iespējas sadarboties ar Turkmenistānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdzšinējie Latvijas un Turkmenistānas sadarbības apjomi ir bijuši niecīgi, taču potenciāls ir milzīgs, atzīst Latvijas un Turkmenistānas politiķi un uzņēmēji. Valsts prezidentam Andrim Bērziņam vizītes laikā Turkmenistānā ir devušies līdz desmitiem uzņēmēju, kas ir gatavi sadarboties transportā, loģistikā, informāciju tehnoloģijās un citās jomās.

Kopumā Turkmenistāna ir viena no Centrālāzijas reģiona bagātākajām valstīm. Galvenokārt tas ir izskaidrojams ar milzīgajām dabasgāzes, kā arī joprojām neapgūtajām naftas rezervēm. Lai arī šie dabas resursi un arī pārējais ekonomiskais potenciāls arī tik tālu esošai valstij kā Latvija ir ļoti pievilcīgs, līdzšinējās ekonomiskās sadarbības apjomi ir ļoti niecīgi.

„Skaitļi, kas atspoguļo tirdzniecības apjomu starp mūsu valstīm ir tik mazi, ka tos pat nav vērts nosaukt,” norāda Bērziņš. „Tas nozīmē, ka bāze attīstībai ir neaptverama. Skatoties uz to, cik daudz jau ir investēts jūsu valstī, un ņemot vērā, ka daudzi no jums ir bijuši arī Latvijā, es domāju mēs varam būt vienisprātis, ka ir pienācis laiks doties uz priekšu.”

Līdzīgu viedokli paudis arī Turkmenistānas ekonomikas ministrs norāda, ka potenciālo sadarbības sfēru ir ļoti daudz. „Mūsu valstīm ir lieliskas perspektīvas sadarboties rūpniecības, enerģētikas, transporta un sakaru jomās, celtniecībā lauksaimniecībā un virknē citu sfēru. Mūsu valstu pašreizējās attiecības ļauj nākotnē konstruktīvi attīstīt arī sadarbību zinātnes, izglītības, kultūras un mākslas sfērās. Mūsu valstīm ir visas iespējas tiekties uz izvirzīto mērķu sasniegšanu,” saka ministrs.

Viena no potenciāli veiksmīgākajām sadarbības un interešu sfērām noteikti ir kravu tranzīts gan caur ostām, gan dzelzceļu. "Latvijas dzelzceļa" viceprezidents Edvīns Bērziņš pauda gandarījumu par to, ka Turkmenistāna ir nodevusi ekspluatācijā jaunu dzelzceļu, kas ved līdz pašai Irānai, un tas faktiski nozīmē vairākus papildus virzienus kravu pārvadājumiem. Edvīns Bērziņš norāda - gan tehnisko, gan politisko iemeslu dēļ vismaz dzelzceļa jomā abu valstu sadarbība nākotnē vieš lielas cerības:

Uz potenciālo sadarbību skatās arī uzņēmuma „Datacom” valdes loceklis Ģirts Romanovskis, kurš pārstāv informācijas tehnoloģiju nozari. Romanovskis gan atzīst, ka sarunas ar Turkmenistānu notiek jau vairākus gadus, kuros Latvijas uzņēmēji ir piedalījušies arī vairākos konkursos. Taču Turkmenistānā konkursi ārzemju pasūtījumiem notiek ļoti reti un tajos līdz šim panākumus nav izdevies gūt.

Latvijas prezidents savas vizītes laikā trešdien viesojas Turkmenbaši pilsētā, kur atrodas jaunais tūrisma kūrorts Avaza. Savukārt otrdien ekonomikas foruma laikā tika parakstīts sadarbības līgums starp Turkmenbaši un Jūrmalas pilsētām. Jūrmalas domes deputāts un kūrortpilsētu asociācijas priekšsēdētājs Māris Dzenītis pastāstīja, ka nākotnē, iespējams, Jūrmalā arī Turkmenistānas pārstāvji varētu izveidot savu dziednīcu, līdzīgi kā to ir izdarījušas Krievija un Baltkrievija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti