Latvijas uzņēmēji: Būtiskākais palīdzēt uzņēmējiem atrast jaunus izejvielu tirgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas un citu valstu sankcijas pret Krieviju nav nekas jauns – tādas tika piemērotas arī 2014. gadā, kad Krievija okupēja Krimu. Līdz ar to Latvijas eksports uz Krieviju sarucis no 40% līdz 7%.

Latvijas uzņēmēji: Būtiskākais palīdzēt uzņēmējiem atrast jaunus izejvielu tirgus
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

Meklēt jaunus eksporta tirgus uzņēmumiem, kas līdz šim preces eksportēja uz Krieviju un Baltkrieviju, palīdz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Uzņēmēju pārstāvji vērtē, ka ļoti svarīgi ir aizstāt Krievijas izejvielu importu – īpaši metālapstrādes un ķīmijas preces.

ĪSUMĀ:

Krievijas tirgus bijis sarežģīts jau ilgāku laiku

Neskatoties uz to, ka sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju ietekmē arī Baltijas valsts ekonomiku, kas vēl nav atguvusies pēc Covid-19 krīzes, visu Baltijas valstu tirdzniecības un rūpniecības kameras paziņojušas, ka nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā un atbalsta stingrāko iespējamo sankciju ieviešanu. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš vērtē, ka Krievijas tirgus bijis sarežģīts jau ilgāku laiku.

“Mēs arī aicinājām diversificēt tirgus, lai nestāv visas olas vienā kurvī. Un otrs, protams, meklēt iespējas citās valstīs, un jāsaka, ka arī Baltkrievijas virziens jau zināmu laiku ir bijis tāpat ar ļoti lieliem sarežģījumiem. Tā kā daudziem uzņēmumiem tie nebija tādi attīstības tirgi,” pastāstīja Endziņš.

Viņš norādīja, ka

2014. gadā eksports uz Krieviju bija 40%, bet šobrīd tie kopā ir 7%, ieskaitot reeksportu.

Tā kā atsevišķiem uzņēmumiem apjoms ir bijis pietiekami liels, bet eksporta apjoms uz šīm valstīm nav lielākā problēma.

LIAA piedāvā uzņēmējiem palīdzību

LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja pastāstīja, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pēc palīdzības LIAA vērsušies 170 uzņēmēji, kas interesējušies gan par jaunu eksporta tirgu meklēšanu, gan izejvielu piegādēm. Aģentūra piedāvā uzņēmējiem palīdzību caur LIAA ārvalstu pārstāvniecībām, kā arī turpina atbalstīt dalību starptautiskās izstādēs.

“LIAA ir arī “Enterprise Europe Network” partnerorganizācija, tas ir tāds Eiropas organizāciju tīkls, ar kura palīdzību arī var savu preci gan pārdot, gan arī pirkt preci no citiem uzņēmumiem. Kā piemēru varam minēt, ka pašlaik strādājam arī ar SIA “Cement Trade”, kam ir sagatavots potenciālo piegādātāju saraksts. Ir arī, piemēram, "Tonus Elast”, kam būtisks tirgus bija Krievija. Patlaban mūsu pārstāvniecības vadītājs Zviedrijā ir jau atlasījis potenciālos kontaktus un tālāk jau kopā ar uzņēmumu izvērtē," teica Strupkāja.

''Tāpat mūsu pārstāvniecības vadītājs Ukrainā, kurš patlaban ir Latvijā, aktīvi turpina palīdzēt gan tiem Latvijas uzņēmējiem, kuriem patlaban Ukraina ir zudusi kā izejvielu vai noieta tirgus, palīdzot arī Ukrainas uzņēmumiem, kuri jau iepriekš bija izrādījuši interesi, pārceļot kādu daļu no savām aktivitātēm uz Latviju,” norādīja Iveta Strupkāja.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš vērtē, ka

šobrīd būtiskākais ir palīdzēt uzņēmējiem atrast jaunus izejvielu tirgus.

Viņš uzsvēra, ka LIAA darbojas aktīvi un programmas, kuras jau bija vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, aktīvi jāizmanto.

“Ir arī nepieciešamība pēc zināmām korekcijām, lai atbalstu varētu izmantot arī lielāki uzņēmumi. Lielākie izaicinājumi īstenībā ir ne tik daudz eksporta aizstāšana, bet gan tikt galā ar Krievijas importa lietām. Kā mēs labi zinām, tad Krievijas metāls šeit, Latvijā un Eiropā kopumā bija diezgan lielā apmērā. Gan mašīnbūves, gan metālapstrādes nozares uzņēmumiem, tajā skaitā būvniecībā. Tur ir armatūras stieņi un dažādas citas metāla sastāvdaļas, kuras vienkārši ir nepieciešamas,” skaidroja Endziņš.

Viņš pauda, ka tas pats attiecas arī uz dažādām ķīmijas precēm, it īpaši lauksaimniecības sektorā – dažādas ķimikālijas, mēslojums.

“Tātad tas ir izaicinājums – saprast, kas ir citi piegādātāji, kādas ir cenas, lai šīs izejvielas aizstātu. Protams, arī viss, kas saistās ar gāzi, degvielu. Ļoti savlaicīgi gatavoties nākamai apkures sezonai un skatīties, kur mēs varam pārorientēt apkuri uz vietējo kurināmo,” teica Jānis Endziņš.

Uzņēmēji saskaras arī ar transporta un norēķinu problēmām

LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja atklāja, ka uzņēmējiem šobrīd izaicinājumu netrūkst. Uzņēmēji saskaras ar problēmām, kas saistītas ar transportēšanu un norēķiniem.

“Piemēram, ir situācijas, ka ir veikta priekšapmaksa un nav iespējams saņemt preci vai otrādi – ir piegādāta prece un nevar saņemt apmaksu. Ir kaut kādas problēmas, kur kravas iestrēgušas, iestrēgusi nauda un, protams, šie visi jautājumi uzņēmumiem ir aktuāli. Tāpat kā arī jautājumi par sankcijām. Tās, kā zināms, tiek tikai paplašinātas, un uzņēmējiem ir jāņem vērā, ka šī situācija var mainīties. Diezgan sarežģīti saprast, kādas ir šīs izmaiņas un kā tās ir jāpiemēro,” neslēpa Strupkāja.

Uzņēmēji pēc padoma var vērsties gan LIAA Klientu apkalpošanas nodaļā, gan LIAA mājaslapā un valsts platformā biznesa attīstībai business.gov.lv.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās jau kopš 24. februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja – pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti