Latvijas un Igaunijas kopīgo vēja parku Rīgas līcī plāno izveidot līdz 2030. gadam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvija un Igaunija lielas jaudas (vismaz 700 - 1000 MW) vēja parku Rīgas līcī plāno izveidot līdz 2030. gadam, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") un Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss (Taavi Aas) elektroniski parakstījuši Latvijas EM un Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijas Saprašanās memorandu par Latvijas un Igaunijas atkrastes vēja enerģijas parka kopprojektu enerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem. Atkrastes vēja parka projekta mērķis ir izpētīt un attīstīt teritoriju, kā arī ar to saistīto infrastruktūru vēja parka izveidei.

"Vēja enerģijas attīstība tuvākajā desmitgadē Baltijas valstīm ir ļoti nozīmīga. Ar Igaunijas kolēģiem esam vienisprātis, ka, īstenojot kopīgu projektu, varam gūt lielākus ieguvumus ar zemākām izmaksām. Sadarbības memorands iezīmē pirmos soļus, lai projektu konkretizētu un veiktu ieguvumu-izmaksu analīzi. Pēc tās varēs lemt par turpmāku projekta īstenošanu. Paredzēts, ka vēja parku būvētu projektu attīstītāji, kuri tiktu noteikti atklāta konkursa ietvaros," sacījis Vitenbergs.

Analizējot atkrastes vēja parku attīstības iespējas Baltijas jūras reģionā, ir konstatēts potenciāls izmaksu efektīvai elektroenerģijas ražošanai, īstenojot starpvalstu sadarbības projektus. Vienlaikus atkrastes vēja parku izveide veicinātu lielas jaudas elektroenerģijas ražošanas iekārtu novirzi tālāk no apdzīvotām vietām.

"Kaimiņvalstu spēku apvienošana nozīmīgu enerģētikas projektu īstenošanai palīdzēs rast atbilstošāko un izmaksu efektīvāko risinājumu. Šāda veida sadarbība ir unikāla pasaulē - divas valstis apvienos savas zināšanas, lai uzlabotu elektrotīklu savienojumus un piegādes drošību reģionā. Vienlaikus pārrobežu sadarbība ļaus pieteikties Eiropas Savienības līdzfinansējumam tīkla būvniecībai," uzsver Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss (Taavi Aas).

EM atgādina, ka 2019. gadā Igaunijas valdības pārstāvji uzsāka sarunas ar Latvijas pusi par iespējamu kopīgu atkrastes vēja parka projekta īstenošanu. 2019. gada decembrī, ekonomikas ministram tiekoties ar Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministru, tika panākta konceptuāla vienošanās par šāda projekta īstenošanu.

Saprašanās memoranda mērķis ir veicināt Igaunijas un Latvijas kopīgu atkrastes vēja zonu attīstību un dot iespēju būvēt atkrastes vēja enerģijas parkus, lai palielinātu atjaunojamās elektroenerģijas ražošanu un samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas. Tāpat tas paredz veicināt izmaksu efektīvu valstu ieguldījuma nodrošināšanu ES atjaunojamās enerģijas mērķa sasniegšanā un nodrošinātu ilgtspējīgu, drošu un pieejamu energoapgādi Igaunijā un Latvijā.

Saprašanās memorands nosaka juridiski nesaistošu ietvaru kopīgai atkrastes vēja parka projekta pārvaldībai un finansēšanai starp Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministriju un Latvijas Ekonomikas ministriju. Precīzs izmaksu un ieguvumu sadalījums tiks noteikts, pamatojoties uz priekšizpētes un izmaksu un ieguvumu analīzes rezultātiem.

Iecerēts, ka projekta izstrādes un infrastruktūras izveidei varētu piesaistīt Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (CEF) līdzfinansējumu, tādēļ tuvākajā laikā plānots nosūtīt pieteikumu Eiropas Savienības finansējuma saņemšanai CEF ietvaros izpētes darbiem. Projekta ietvaros līdz 2030. gadam plānots izveidot lielas jaudas (vismaz  700-1000 MW) atkrastes vēja parku.

Latvijas un Igaunijas atkrastes vēja parka kopprojekta īstenošana ir iekļauta Latvijas Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā 2030. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti