Latvijas tiešie zaudējumi no Krievijas sankcijām varētu būt 33 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas ieviesto sankciju atbildes sankciju dēļ Latvijas ekonomikas tiešie zaudējumi varētu būt 33 miljoni eiro. Kopumā ietekme uz valsts iekšzemes kopproduktu (IKP) varētu būt  0,7%. Tā piektdien pēc ministru tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu ("Vienotība") žurnālistiem norādīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija).

Dombrovskis norādīja uz nodokļu brīvdienām kā atbalstu uzņēmumiem, kas būs cietušas no Krievijas sankcijām. Tuvākajā laikā tikšot izveidots uzņēmumu saraksts, kurus ietekmē Krievijas sankcijas. Šajā sarakstā iekļautie uzņēmumi tiks sadalīti vairākās grupās pēc zaudējumu apmēra, un atkarībā no tā tiks lems par valsts palīdzību.

Savukārt netiešā Krievijas sankciju ietekme uz Latvijas ekonomiku pašlaik ir grūti aprēķināma, jo nav skaidrs, cik lielā mērā varētu pazemināties cenas.

Savukārt premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība") norādīja, ka šajā gadījumā ir gaidāms atbalsts no Eiropas Savienības, jo Latvija ir otrā Eiropas Savienības valsts , kuru visvairāk skāruša šīs sankcijas. Lielāko ietekmi izjūt  Polija, kā arī pārējās Baltijas valstis.

Kā vēstīts, Krievija ceturtdien ieviesa pārtikas produkcijas embargo no Eiropas Savienības, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas. Iepriekš šīs valstis bija noteikušas sankcijas pret daudzām amatpersonām un uzņēmējiem, kas Rietumus apsūdzēja kara musināšanā pret Ukrainu un kas ir tuvi Krievijas elitei vai arī atrodas tajā. Sankcijas bija vērstas arī pret Krievijas uzņēmumiem.

Rietumi sankcijas ieviesa, nosodot Krievijas rīcību - Krimas aneksiju, atbalstu promaskaviskajiem spēkiem Ukrainas austrumos un radīto drošības apdraudējumu visā Austrumeiropā un Rietumeiropā.

Ekonomisti lēš, ka Krievijas sankcijas, visticamāk, veicinās sektorālas problēmas un palēninās ekonomisko izaugsmi Latvijā, taču dziļu krīzi pagaidām neradīs. Lielākās grūtības eksporta aizlieguma dēļ būs tiem, kas lauksaimniecības produkciju nevar uzglabāt ilgstoši, vai pārstrādes uzņēmumiem, kas ir specializējušies tikai uz Krieviju. 

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure lēsa, ka Krievijas sankcijas vissmagāk skars gaļas pārstrādātājus, piena produktu ražotājus un zivrūpniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti