Dienas ziņas

Cēsīs aizvadīta akcija "Strādā jebkur!"

Dienas ziņas

Veselavas muižā aplūkojams "Livonijas atlants"

Smiltsērkšķi – Latvijas zelts

Latvijas smiltsērkšķu audzētājiem iekļūt Eiropas tirgū nav viegli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vitamīniem un eļļām bagātie smiltsērkšķi ir kultūra, kurai ir plašs pielietojums un kuru ražu laika apstākļi ietekmē maz, tāpēc interese par smiltsērkšķu audzēšanu Latvijā ar katru gadu pieaug. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm mūsu ogu kvalitāte ir augstāka. Taču iekļūt Eiropas tirgos neesot viegli, jo bieži dažādu produktu ražotāji priekšroku dod cenai, nevis kvalitātei. 

Smiltsērkšķu stādījumi Latvijas laukos ar katru gadu palielinās, un pašlaik jau varot teikt, ka tie aug apmēram 400 hektāru platībā. Pirms četriem gadiem savu smiltsērkšķu dārzu sāka iekopt arī jaunie zemnieku saimniecības ''Zeltlejas'' saimnieki Jelgavas novadā.

"Smiltsērkšķi tāpēc, ka mēs paši vēlējāmies atgriezties pie zemes un radīt, un dot cilvēkiem to, kas pašiem garšo. Un tās ir arī pirmās zāles pret saslimšanu," stāstīja saimniece Elīna Cēsniece.

Pirmais lauks iestādīts 10 hektāru platībā. Pagājušajā gadā smiltsērkšķi iestādīti vēl 14 hektāros, bet nākamgad saimnieki iecerējuši smiltsērkšķu plantācijas palielināt līdz 50 hektāriem.

"50 hektāri šai nozarē varētu būt tāds apjoms, kas rada tādus apstākļus, kad to var uzskatīt par nopietnu pieteikumu nozarei. Tas ir pietiekošs apjoms, lai būtu iespējams komunicēt ar lielajiem pārstrādātājiem," norādīja ''Zeltleju'' saimnieks Eduards Vilks.

Smiltsērkšķu stādījumi pirmo komercražu došot tikai šogad, bet ''Zeltleju'' saimnieki jau pašlaik soli pa solim izstrādā savus produktus, sadarbojoties ar vietējiem mazajiem ražotājiem.

"Ir tā, ka primāri mēs vēlamies nostiprināties Latvijā. Par pamattirgu izvēlēties Latviju, un tad, kad būsim sevi pierādījuši Latvijā, skatīties arī uz ārzemju tirgiem," sacīja Vilks.

Par Latvijas zeltu šo dzeloņaino krūmu, kura novākšana prasa lielu roku darbu, bet kuru īpaši neietekmē ne pavasara salnas vai pat pēkšņi uznākušais aukstums, sauc arī Latvijas smiltsērkšķu audzētāju apvienības vadītājs Andrejs Brūvelis. Tomēr iekļūt Eiropas tirgū neesot viegli.

"Ja runājam par ogu kvalitāti un šķirnēm, tad tas tiešām ir Latvijas zelts. Tas genofonds, kas ir mūsu rokās. Taču ar to tirgus situāciju ir tā, ka Rumānija mums mazliet traucē. Tur ir daudz, bet tās ogas nav kvalitatīvas, bet ir lētas," stāstīja Brūvelis.

Latvijas smiltsērkšķi izceļoties ar savu kvalitatīvo eļļu, ko plaši izmanto kosmētikas produktos.

"Šobrīd ir tā, ka eļļa tiek pirkta Ķīnā un Krievijā. Arī, protams, dēļ lētuma. Mūsējās eļļas, protams, ir kvalitatīvākas, bet problēma ir tā, ka mūsu eļļai nav starptautiska standarta," skaidroja Brūvelis.

Pašlaik gan Dārzkopības institūtam esot noslēgts līgums par to, lai izstrādātu starptautiski atzītu smiltsērkšķa mīkstuma eļļas sertifikātu.

Kad tas būs izdarīts, Latvijas zelts varēs sākt iekarot arī ārzemju kosmētikas firmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti