Latvijas prezidentūras laikā būs jāsagatavo 300 miljardu investīciju plāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Trīssimt miljardu eiro investīciju plāna sagatavošana īstenošanai dzīvē būs viens no galvenajiem uzdevumiem, ko nāksies risināt Latvijas prezidentūras laikā Eiropas Savienības (ES) Padomē. Tas bija viens no galvenajiem secinājumiem pēc šīsdienas ministru prezidentes Laimdotas Straujumas („Vienotība”) un visu ministru vizītes Briselē. Šādas valdību vizītes ir parasta prakse pirms katras valsts prezidentūras.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera piedāvātajam 300 miljardu investīciju plānam, kuram ir paredzēts atdzīvināt Eiropas ekonomiku, būs jāsāk darboties jau nākamā gada vidū. Tādēļ Latvijas prezidentūras laikā būs jāsagatavo un jāpieņem visus nepieciešamos likumus un noteikumus, lai šī programma, par kuru ir runāts jau mēnešiem ilgi, varētu sākt darbu.

Tā šodien pēc tikšanās ar Laimdotu Straujumu apliecināja Junkers: „Fondam ir jāsāk darbs jūnijā, proti 2015.gada vidū. Eiropas Investīciju banka finansēs projektus, ko izvēlēsies atbildīgās amatpersonas. Bet mums ir jānodrošina, ka visi likumi un noteikumi tiktu pieņemti līdz jūnijam. Mēs nāksim ar šiem likumdošanas priekšlikumiem Padomei un Parlamentam. Un es domāju, ka Latvijas prezidentūras darbs būs ļoti noderīgs šajā ziņā.”

Junkera plānam ir paredzēts radīt darbavietas un atdzīvināt Eiropas ekonomiku, kas atrodas stagnācijā jau ilgāku laiku. Lai gan plāns tiek plaši kritizēts, lielākā daļa politiķu ir ar mieru vismaz mēģināt to īstenot. Turklāt darbavietu radīšana un ekonomikas attīstība ir arī viena no Latvijas izvirzītajām prioritātēm nākamajos sešos mēnešos, kad mūsu valsts vadīs Eiropas Savienības Padomes darbu, sacīja premjere Straujuma.

„Protams, tas nebūs vienkārši. Bet tā ir diezgan ambicioza gan mūsu apņemšanās, gana arī Komisijas. Mēs to noteikti gribam paveikt, jo no tā ir atkarīgs arī Latvijas prezidentūras panākums – gan lai Padome piekristu, gan Parlaments. Jo ir ļoti daudz dažādu viedokļu. Ir viena lieta, ka visi piekrīt izejas punktam, bet realizācijā parādās dažādi viedokļi. Tas ir ārkārtīgi svarīgi šī investīciju plāna regulācijas pieņemt nākamajā pusgadā,” sacīja Straujuma.

Tāpat nozīmīgi būs arī enerģētikas un digitālās ekonomikas jautājumi, kā arī darbs ar Austrumu partnerības valstīm, it sevišķi Ukrainu. Straujuma pēc sarunas ar Junkeru uzsvēra, ka ir svarīgi nevis rakstīt jaunas koncepcijas, bet gan tiešām sākt soli pa solim tās īstenot.

Viņa arī bija priecīga par labu kontaktu ar Junkeru un arī jauno Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku: „Nebija tā, ka kādreiz tu nāc un domā, kā kontaktēties un nesaproti, kā atrast savstarpējo valodu. Šeit jāsaka pat pārsteidzoši laba tā komunikācija bija.”

Latvijas valdība trešdien Briselē bija gandrīz pilnā sastāvā. Šādas tikšanās ir tradīcija pirms prezidentūras. Valdība vispirms tikās ar visiem komisāriem kopā un tad ministriem bija arī atsevišķas sarunas ar komisāriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti