Panorāma

Atlaiž "Ziedkalnes" vadītāju

Panorāma

Apšauba IZM vērtējuma kritērijus

Latvijas uzņēmumu "Cobook" nopērk amerikāņi

Latvijas perspektīvo uzņēmumu «Cobook» nopērk amerikāņi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Perspektīvo latviešu informācijas tehnoloģiju uzņēmumu “Cobook” pirms nepilna mēneša iegādājusies kāda Amerikas kompānija. Līdz ar to uzņēmuma dibinātāji ar ģimenēm pārceļas uz ASV.

Latvijas uzņēmuma „Cobook” sešu cilvēku komanda ir izveidojusi aplikāciju „Apple” ierīcēm. Tā ir elektroniskā kontaktu grāmata, kurā glabājas ne vien telefonu numuri un e-pasta adreses, bet šī aplikācija par katru cilvēku apkopo informāciju no sociālajiem tīkliem – šī cilvēka bildes, intereses un nodarbošanās. „Cobook” adrešu grāmatu lieto vairāk nekā miljons „Apple” ierīču īpašnieku pasaulē.

Uzņēmumu „Cobook” pamanīja līdzīgā jomā strādājoša amerikāņu kompānijai „FullContact”, kas arī ir salīdzinoši neliels uzņēmums, kas vairāk koncentrējas uz kontaktu organizēšanu uzņēmumiem. „Mēs esam vislabākie tajā lietā, ko mēs darām, viņi ir labākie savā virzienā. Apvienojot to visu kopā, mēs varam radīt kaut ko vēl vērtīgāku,” stāsta “Cobook” dibinātājs Kaspars Dancis.

Līdzi kompānijai uz Ameriku pārcelsies arī visi seši „Cobook” darbinieki ar ģimenēm, lai turpinātu sava produkta attīstīšanu okeāna otrā pusē. „Tas ir lielākais trūkums šobrīd Eiropā un sevišķi Latvijā, ka mums ir daudz grūtāk... Ja visi apstākļi un faktori ir vienādi, tad tomēr ir daudz grūtāk piesaistīt naudu. Šeit vienkārši nav investoru. Pat ja skatās uz Eiropu, kur varbūt viņi ir, tomēr visā Eiropā ir daudz mazāk nekā Amerikā,” skaidro Dancis.

„TechHub” biznesa inkubatorā, kurā līdz šim darbojusies „Cobook” komanda, neuzskata, ka veiksmīgā uzņēmuma aiziešana uz ASV būtu milzu nelaime. „Neskatoties uz to, ka viņi dodas prom, viņi audzē kontaktu loku, paliek arī mūsu lokā un tādejādi pievieno vērtību. Ļoti iespējams, ka viņi, ejot tālāk un iegūstot kaut kādu kapitālu, reinvestēs te atpakaļ. Tā ir viena no galvenajām lietām, ko mēs šeit saskatām,” saka biznesa inkubatora “TechHub Riga” valdes loceklis Ernests Štāls.

Ekonomikas ministrijā (EK) nenoliedz – lai attīstītos globāli, nereti nākas pamest Latviju. Taču  tā notiekot arī ar citu valstu veiksmes stāstiem. „Patiesībā viņi tajās valstīs jau vairs neuzturas tajā brīdī, kad viņi ir guvuši starptautisko atpazīstamību. Tas, ko mēs saucam par Igaunijas kompānijām, ļoti bieži patiesībā atrodas Londonā vai Amerikā. Kāpēc tā – tāpēc, ka tīri fiziski ir nepieciešama atrašanās blakus lielajām, starptautiskajām kompānijām, lai attīstītos,” norāda EK pārstāvis Gatis Silovs.

Valsts ar biznesa inkubatoru un citu pasākumu starpniecību nākamajos septiņos gados plāno ieguldīt jaunajos uzņēmumos ap 90 miljoniem eiro. Tajā pašā laikā gan ministrijā, gan biznesa inkubatorā atzīst – biznesa vide Latvijā nav ideāla. „Realitātē parasti ir ielikti vismaz 10-15 gadi izglītībā, finanšu instrumentos, agrajā finansējumā, lai radītu ekosistēmu, kas palīdz šim izaugt. Viena no lietām, kur mēs redzam, ka nav tik liels progress, ir izglītības sistēma. Un akcents tieši uz eksaktajām zinātnēm, kas būtu matemātika, fizika,” norāda “TechHub Riga” valdes loceklis.

Tikmēr „Cobook” direktors ar domām par Latvijas vārda nešanu pasaulē neaizraujas – viņam svarīgāk, lai „Cobook” piemērs ir motivators mūsu pašu uzņēmējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti