Dienas ziņas

Restaurē Valmieras pilsdrupas

Dienas ziņas

Darbu sāk jaunais VBTAI priekšnieks

LPS iebilst pašvaldību budžetu samazināšanai

Latvijas Pašvaldību savienība iebilst vietvaru budžetu samazināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Finanšu ministrijas (FM) piedāvātās izmaiņas nodokļos nesamērīgi samazinās pašvaldību ieņēmumus, uzskata Latvijas Pašvaldību savienība (LPS).

Ministrijas plāns paredz veselības aprūpes finansēšanai novirzīt divus procentpunktus iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), kas ir galvenais naudas avots pašvaldībām. Kopumā izmaiņas pašvaldību budžetus nākamgad samazinātu par aptuveni 140 miljoniem eiro.

LPS jau tikusies ar FM pārstāvjiem, taču pagaidām nekāds kompensācijas mehānisms pašvaldībām paredzēts nav.

"Ja samazinājums ir tik dramatisks, kāds pēdējos desmit gados nav bijis – 140 miljoni – vēl mēs varam rēķināt, ka tā ir puse naudas no visu bērnudārzu darbības nodrošināšanas, tad būtībā risinājums ir jāatrod. [..] Katrā ziņā mēs ielikām vēl papildus vienu sarunu līdz rudens ciklam ar Finanšu ministriju, un par šiem jautājumiem mēs vēl runāsim," sacīja LPS vadītājs Gints Kaminskis.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") raidījumā "Rīta panorāma" gan uzsvēra, ka veselības aprūpes finansēšanā jāpiedalās visiem, un, viņaprāt, pašvaldības šobrīd ir labi finansētas.

Ministrs arī norādīja, ka nodokļu pārdalē iegūtā nauda mediķu algu palielināšanai caur IIN nonāks arī pašvaldību budžetos.

KONTEKSTS:

FM rosinājusi vairākas izmaiņas gan darbaspēka, gan citos nodokļos, kas veselības aprūpes finansēšanai nākamgad dotu papildu 180,8 miljonus eiro. Galvenokārt naudu plānots iegūt no IIN pārdales, kas būtiski samazinātu pašvaldību ieņēmumus. Vēl nodokļi pieaugtu dažādos nestandarta režīmos strādājošajiem. Nodokļu izmaiņas plānots ieviest trīs posmos – laikā no 2021. līdz 2023. gadam.

FM diskusijai valdībā iesniegusi informatīvo ziņojumu par nodokļu politikas attīstības virzieniem valsts sociālās un veselības apdrošināšanas ilgtspējas veicināšanai. Ministru kabinetā ziņojumu plānots skatīt nākamajā nedēļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti