Panorāma

Baltkrievijā pieaug Covid-19 gadījumu skaits

Panorāma

Jenota Jaškas Lieldienas

Dubultojoties apjomam, būvē lielākus pakomātus

«Latvijas pasts» pakomātus daudzviet pārbūvē divreiz lielākus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dubultojoties e-komercijai un sīkpaku sūtīšanas apjomiem, valsts AS "Latvijas pasts" esošos pakomātus daudzviet pārbūvē divreiz lielākus. Tikmēr vislielākās izmaiņas skar starptautisko paku sūtīšanu un saņemšanu. Loģistikas speciālisti veic gluži vai detektīva cienīgu darbu, meklējot lidostas, no kurām aviosatiksme vēl iespējama. Tas gan nedaudz sadārdzina pasta pakalpojumu.

Gaiši zilās debesis virs lidostas Rīga nešķeļ neviena balta svītra. Pasažieru lidmašīnas nelido. Un tas būtiski mainījis "Latvijas pasta" darbu.

Līdz šim sūtījumi devās ceļā tieši ar pasažieru lidmašīnām. Nu jāmeklē citi ceļi. Eiropā tagad izmanto pārvadājumus pa sauszemi. Bet Ameriku, Kanādu un Āzijas valstis ar kravas auto nesasniegt. Loģistikas speciālisti strādā diennakts režīmā, lai meklētu iespējas pasta sūtījumus nogādāt adresātiem.

"Tie risinājumi mainās pa stundām, un tas atstāj ietekmi uz cenām, jo kravas lidmašīnu cenas pieauga ģeometriskā progresijā, tiklīdz pasažieru lidmašīnu reisi tika ietekmēti," stāstīja "Latvijas pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Sūtījumu plūsma notiek uz visām valstīm. Paku sūtīšana uz Āziju, Ameriku un Āfriku kļuvusi dārgāka. Tas saistīts ar izmaksu pieaugumu.

Piemēram, ierakstīta sīkpaka uz Ameriku līdz vienam kilogramam līdz krīzei maksāja 9,61 eiro. Tagad ar piemaksu – 11,12 eiro.

"Cenas lēkā, jo nav viena stabila kanāla. Vienu brīdi bija risinājums caur Krieviju, bet tad "Aeroflot" veidojās pārslodze un garas rindas, dienu no dienas situācija mainās," sacīja Vilcāns.

Samazinājies paku apjoms. Šī gada janvārī dienā no Latvijas uz ASV tika sūtītas aptuveni 40 pakas. Kopš ierobežojumu noteikšanas – vidēji 25 pakas dienā. Eksprespasta sūtījumu skaits sarucis no 80 līdz 50 dienas. Sīkpakas un reģistrētās vēstules tika sūtītas 1600 dienā. Nu par 400 mazāk.

Sūtījumi kavējas, zvanu centrs strādā pastiprinātā režīmā. Daudzi tā darbinieki strādā no mājām. Pagaidām ir izdevies saglabāt darbu visiem.

Taču šis esot īstais laiks automatizēt vairākus procesus, kas jau bija ierakstīti plānā. Bet visām pakām ir piespiedu karantīna. Tā nav epidemiologu griba, bet pašu iniciatīva. "Līdz 72 stundām noturam ārā, teltī, svaigā gaisā," piebilda uzņēmuma vadītājs.

Covid-19 laika iezīmes "Latvijas pastā"– būtiski pieaudzis pasūtījumu skaits no interneta veikaliem, bet paku skaits pakomātos – dubultojies, jo aizvien biežāk arī mājražotāji izmanto pakomātu pakalpojumus. Tādēļ tagad paciņas izņemšanai atvēlētas trīs dienas līdzšinējo piecu vietā un pakomāti tiek pārbūvēti, lai ļautu tajos ievietot vairāk sūtījumu. Arī pasta pasaule šajā laikā mainās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti