Krustpunktā

Lielā intervija: uzņēmējs ekonomikas ministra amata kandidāts Pēteris Šmidre

Krustpunktā

Priekšvēlēšanu diskusija: pašvaldību lēmumi izglītības jomā

"Latvijas Pasta" darbs pandēmijas laikā. Izjautājam uzņēmuma vadītāju Mārci Vilcānu

Latvijas Pasta šefs: Sūtījumu atmuitošana no trešajām valstīm sarežģīs pasta darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 1. jūlija par visām precēm, kas nākušas no trešajām valstīm, būs jāaizpilda muitas deklarācija. Tas sarežģīs pasta darbu, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” atzina valsts AS "Latvijas pasts" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Vilcāns sacīja, ka “Latvijas pasts” gatavojas jaunajai kārtībai, taču to arī apgrūtina daudzi nezināmie. Piemēram, par to, kā mainīsies sūtījumu plūsmas un izsūtītājvalstu sniegtā informācija. Tiekot domāts, kā nodrošināt datu apmaiņu ar valstīm ārpus Eiropas Savienības.

Klientiem būs būtiski sekot līdzi tam, lai, piegādājot sūtījumu, tiktu norādīta visa nepieciešamā informācija. Īpaši svarīgi norādīt telefona numuru, lai pasta darbinieki varētu sazināties ar klientu.

“Pastā var samaksāt muitas nodokli, bet tas sākumā ir jāaprēķina. Pašlaik to dara muita,” sacīja Vilcāns.

“Latvijas pasts” arī plāno piedāvāt attālinātos risinājumus, lai ar muitu saistītu procedūru varētu paveikt uzreiz pēc īsziņas saņemšanas par sūtījuma piegādi.

Vilcāns atzina, ka jaunā kārtība sarežģīs pasta darbu, jo prasīs papildu darbības ar sūtījumiem, ko pašlaik neveic. Tostarp

būs vajadzīgs papildu laiks sūtījumu uzglabāšanai un pāršķirošanai, jo tos nevarēs uzreiz – pirms muitas procedūrām – virzīt saņemšanai vai piegādei.

"Latvijas pasts" jau pašlaik sāk pieņemt darbā vairāk darbinieku gan darbiem saistībā ar muitas procedūrām, gan zvanu centrā.

KONTEKSTS:

No 1. jūlija muitas deklarācija būs jāaizpilda par visiem sūtījumiem, kas Eiropas Savienībā (ES) nonāks no trešajām pasaules valstīm. Patlaban jāmuito sūtījumi, kuru vērtība pārsniedz 22 eiro, bet no vasaras vidus pievienotās vērtības nodoklis (PVN) būs jāmaksā no pirmā centa. Ja sūtījuma vērtība pārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis. Jaunie noteikumi tiks ieviesti visās ES dalībvalstīs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti