«Latvijas pastā» būtiski apgrūtināts darbs saistībā ar darbinieku slimošanu ar Covid-19

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pastiprinoties Covid-19 pandēmijas negatīvajai ietekmei uz "Latvijas pasta" darbību, patlaban slimo vairāk nekā 130 pasta pakalpojumu sniegšanā un sūtījumu piegādēs iesaistīto darbinieku, bet kopumā kavēts ir 85 pasta nodaļu darbs un piegādes procesi visā valstī, informēja "Latvijas pasta" pārstāve Gundega Vārpa.

Šajos apstākļos daļai pasta nodaļu mainīts darbalaiks, un vēl vairākas pasta nodaļas uz laiku tiks slēgtas, nododot to funkciju izpildi tuvākajām nodaļām, kur darbaspēka resurss vēl ir pietiekams.

"Latvijas pasts" vērsa uzmanību uz to, ka lielāki vai mazāki pakalpojumu sniegšanas un piegādes kavējumi tādējādi iespējami daudzviet Latvijā.

Uzņēmumā norādīja, ka "Latvijas pasts" sarežģītajos Covid-19 vīrusa izplatības apstākļos ne uz dienu nav pārtraucis savu darbību un uzņēmuma darbinieki nodrošina gan sūtījumu piegādes, gan klientu apkalpošanu visā Latvijas teritorijā.

Arī patlaban "Latvijas pasts" turpina sniegt visus pakalpojumus, taču aicina ņemt vērā, ka pakalpojumu nodrošināšanā un sūtījumu piegādē iespējami kavējumi slimības arvien agresīvākas izplatības rezultātā. "Latvijas pasts" regulāri pārskata piegādes un apkalpošanas procesus un rīkojas atbilstoši aktuālajai situācijai, tomēr, turpinoties Covid-19 izplatībai, vīrusa negatīvā ietekme atstāj arvien lielāku iespaidu uz uzņēmuma darbu.

Visvairāk ietekmēta ir pasta nodaļu darbība Rīgā un tās apkaimē, Zemgales un Kurzemes reģionā, taču slimo arī Vidzemes un Latgales pasta nodaļās strādājošie.

Šajā situācijā "Latvijas pastam" nācies uz laiku saīsināt vairāku desmitu pasta nodaļu darbalaiku un atsevišķas pasta nodaļas īslaicīgi slēgt, to funkciju izpildi nododot citām pasta nodaļām, kur darbaspēka resurss pagaidām ir pietiekams. Taču, ja turpinās pieaugt saslimušo un kontaktpersonu skaits, iespējams, ka "Latvijas pastam" nāksies mainīt arī  citu pasta nodaļu darbalaiku, bet uz darbinieku prombūtnes laiku atsevišķas pasta nodaļas būs jāapvieno.

Lai panāktu darbinieku un klientu maksimālu aizsardzību, "Latvijas pasts" ieviesis stingrākus pasākumus darbinieku un klientu drošībai, kas nozīmē arī maiņu darbu un līdz ar to – pakāpenisku un nevienmērīgu piegādes procesu, kas var neiekļauties iepriekš paredzētajos termiņos. Nodrošinot distancēšanos starp pastniekiem, "Latvijas pasta" darbinieki uz darbu nāk atbilstoši īpaši izveidotam grafikam: daļa pastnieku darbu sāk no rīta ierastajā laikā, bet daļa – stundu vai divas vēlāk atkarībā no konkrētās nodaļas, kad pirmā pastnieku maiņa jau būs piegādē, tādējādi novēršot lielāku darbinieku grupu saskarsmi. Pateicoties šai sistēmai, tiek minimizētas darbinieku kontaktēšanās iespējas, tomēr šie drošības uzlabojumi nozīmē piegāžu palēnināšanos un kavēšanos, norādīja uzņēmumā.

Inficēšanās un noteikto kontaktpersonu loka paplašināšanās rezultātā "Latvijas pastam" uz laiku pilnībā jānomaina klientu apkalpošanas vai piegādes štata darbinieki pasta nodaļās un piegādes punktos, tādējādi noslogojot pārējās struktūrvienības, no kurām piesaistīti pagaidu darbinieki, vai meklējot jaunus darbiniekus uz laiku. Tā kā darbinieku nomaiņa ir operatīvs process, jo saistīta ar epidemioloģiskās drošības pasākumu nekavējošu īstenošanu, jaunie darbinieki – pastnieki vai pasta nodaļu operatori – tiek apmācīti darba gaitā, un tas neizbēgami rada lēnāku apkalpošanu un sūtījumu piegādes. Piemēram, jaunajiem pastniekiem rekordīsā laikā ir jāizprot adresācijas sistēma konkrētajā teritorijā, kas bieži ir sarežģīta un nepārskatāma, savukārt pasta nodaļu darbiniekiem jāapgūst visi pakalpojumi – sākot ar pasta sūtījumu noformēšanu un beidzot ar naudas pārvedumiem.

KONTEKSTS:

Saslimstības ar Covid-19 gadījumi Latvijā iepriekšējā nedēļā sasniedza rekordlielu skaitu. Turklāt Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) prognozē, ka arī šajā nedēļā Covid-19 gadījumu skaits varētu dubultoties. SPKC aicina iedzīvotājus vakcinēties un balstvakcinēties pret Covid-19, kas var pasargāt no smagas saslimšanas ar Covid-19.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti