Latvijas parāds pērn sarucis – līdz 36,3% no IKP

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vispārējās valdības budžeta deficīts 2015. gadā bija 309 miljoni eiro jeb 1,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds pērn beigās bija 8,85 miljardi eiro jeb 36,3% no IKP. Salīdzinājumam gadu iepriekš parāds bija 40,7% no IKP.

Par to liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati par budžeta deficīta un valsts parāda līmeni pērn. Šie dati apkopoti atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS 2010) metodoloģijai.

Budžeta deficīts pērn bija par 60,4 miljoniem eiro mazāks nekā gadu iepriekš. To samazināja pārpalikums pašvaldību konsolidētajā kopbudžetā 79,9 miljonu eiro apmērā pretēji 51 miljona eiro deficītam 2014. gadā. 

Centrālās valdības budžeta deficīts 2015. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, pieauga par 18,6 miljoniem eiro un sasniedza 421,5 miljonus eiro. 

Salīdzinājumā ar Finanšu ministrijas gada pārskatā norādītajiem naudas plūsmas datiem, kur 2015. gadā konsolidētā kopbudžeta deficīts bija 373,5 miljoni eiro jeb 1,5% no IKP, CSP aprēķinātais budžeta deficīts atbilstoši EKS 2010 metodoloģiskajām prasībām ir par 64,5 miljoniem eiro jeb 0,27% mazāks. 

Atbilstoši EKS 2010 metodoloģiskajām prasībām veiktas korekcijas, no valdības sektora bilances izslēdzot finanšu darījumus, neitralizējot ES fondu ietekmi u.c., skaidro CSP.

CSP atgādina, ka saskaņā ar ES dalībvalstīm noteiktajiem Māstrihtas kritērijiem vispārējās valdības budžeta deficīta attiecība pret IKP faktiskajās cenās nedrīkst pārsniegt 3%, bet valdības parāda attiecība pret IKP faktiskajās cenās nedrīkst būt lielāka par 60%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti