Latvijas meži kļūst arvien biezāki; rosina vairāk izcirst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ik gadu koksnes Latvijas mežos kļūst par četriem miljoniem kubikmetru vairāk, liecina jaunākie meža monitoringa dati.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūts „Silava” regulāri veic meža inventarizāciju, un patlaban pieejami dati par četru gadu periodu, kas skaidri apliecina, ka koksne pieaug straujāk nekā to spēj izcirst.

„Pieaugums, šī ražošana, ir patiešām liela, par ko bija šaubas pirms aptuveni 10 gadiem. Klāt nākuši apmēram 22 miljoni piecos gados, pa 4 miljoniem gadā”, stāsta „Silavas” direktors Jurģis Jansons.

Tā kā mežs ir ne tikai Latvijas dabas bagātība, bet arī rūpnieciska izejviela, jaunākie dati varētu kalpot par pamatu diskusijai par to, ka jāpalielina ciršanas apjomi valstī.

Jansons uzsver, ka diezgan liels daudzums koku iet bojā no vecuma un netiek pilnvērtīgi izmantoti saimnieciskajai darbībai. „Silavas” vadītājs domā, ka gada nogalē varētu lemt par ciršanas apjomu palielināšanu valsts mežos. „Iespējams, ka būs kaut kādi lēmumi par to, ko darīt ar lielu, milzīgi lielu uzkrājumu. To nesaprot neviens profesionālis valstīs, kur mežsaimniecība ir nozare,” viņš norādīja.

Zemkopības ministrijas Meža departamenta vadītājs Arvīds Ozols uzsver, ka mežu monitorings dod ļoti precīzu informāciju par mūsu mežu bagātību un tā ir objektīva informācija.

Tikmēr dabas aizstāvji nedomā, ka mežu resursu pieaugums ir pamats aktīvākai ciršanai. Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis uzskata, ka meža krājas pieaugums apliecina, ka nevajadzētu būt konfliktam starp saimnieciskajām, sociālajām un dabas aizsardzības sfērām. „Es domāju, ka nebūtu prātīgi diskutēt par vēl lielāku koksnes ieguvi Latvijā, tādējādi vēl vairāk palielinot kailcirtes īpatsvaru Latvijas mežos. (..) Mums jāsakārto vides jautājumi, nenodarot ļaunumu dabai,” akcentē Rozītis.

Pērn ciršanas apjomi bijuši par 45% mazāki nekā gadu iepriekš. Ciršanas apjomi tika palielināti ekonomiskās krīzes laikā, lai kokrūpniecība varētu stimulēt Latvijas ekonomikas atveseļošanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti