Latvijas medus ražotāji savu produkciju turpmāk var eksportēt uz Ķīnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas medus ražotāji savu produkciju turpmāk var eksportēt uz Ķīnu. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vairākus gadus ilgušās sarunās ar Ķīnas pārstāvjiem saskaņojis nepieciešamās atļaujas. Patlaban apstiprināti četri medus ražotāji no Latvijas, kas medu var eksportēt uz Ķīnu. Biškopji atzīst, ka tas bijis ilgi gaidīts notikums.

Latvijas medus ražotāji savu produkciju turpmāk var eksportēt uz Ķīnu
00:00 / 03:14
Lejuplādēt

Latvijā līdz šim nopietns medus eksports uz Ķīnu nav bijis, bet daudzu gadu garumā vairāki medus ražotāji ir pauduši interesi par šo tirgu. Pēc teju piecu gadu sarunām šoruden Pārtikas un veterinārais dienests ar Ķīnas kompetento uzraudzības dienestu saskaņojis veterināro sertifikātu medus eksportam. Ir panākta vienošanās par tirdzniecības nosacījumiem, kā arī konkrētu uzņēmumu iekļaušanu eksportētāju sarakstā. PVD Starptautiskās tirdzniecības daļas vadītāja Ērika Pauliņa norāda, ka tiem, kas vēlas medu eksportēt uz Ķīnu, jāsaskaņo atļaujas, kas var aizņemt ilgu laiku.

"Katrā ziņā Ķīna nav vienkāršs tirgus, un tiem, kas vēlas eksportēt, ir jārēķinās, ka šis process ir laikietilpīgs. Ķīna ļoti izvērtē katru valsti, un tas ir ilgtermiņa projekts, ja kāds uzņēmums domā eksportēt. Šobrīd mums ir apstiprināti četri Latvijas uzņēmumi, kas ar 1. septembri jau var eksportēt medu uz Ķīnu," saka Pauliņa.

Tāpat jau iepriekš ar Ķīnu panāktas vienošanās par citu pārtikas produktu eksporta iespējām. Patlaban piena produktus uz Ķīnu var eksportēt 16 uzņēmumi, zvejas produktus ap 30 uzņēmumu un liellopu gaļas produkciju divi vietējie uzņēmumi.

"Liellopu gaļu arī tikai no šī gada var eksportēt uz Ķīnu, savukārt piena un zvejas produkciju jau no 2015. gada. Līdz šim viss ir veiksmīgi un tiem uzņēmumiem, kuri eksportē, tiem viss notiek, taču, manuprāt, mēs to neizmantojam pietiekami veiksmīgi, jo lielākā daļa atzīto uzņēmumu šajās produktu grupās tomēr neizmanto to iespēju," norāda Pauliņa.

Latvijā ir reģistrētas ap 3000 bišu dravas. Biškopības biedrības pārstāvis Juris Šteiselis norāda, ka Latvijas biškopjiem piekļuve Ķīnas tirgum ir ilgi gaidīts notikums un, iespējams, mazinās medus pārprodukciju vietējā tirgū.

"Mēs nevaram būt ļoti redzami eksportētāji Ķīnas lielajā apjomā, bet mums tā ir nozīmīga iespēja, jo, paveroties eksporta iespējām, tas ir ekonomiski izdevīgi valstij, bet no nozares viedokļa mums atbrīvosies nedaudz vietējais tirgus no medus daudzuma. Piemēram, lielajiem medus ražotājiem medu lielajās mucās šobrīd ir ļoti grūti realizēt. Tāpēc mums būtu jāizmanto jebkurš pieejamais tirgus," saka Pauliņa.

Medus sezona patlaban jau teju noslēgusies, un biedrība lēš, ka medus ievākums saimniecībās šogad ir zem 30 kilogramiem no stropa, kas ir zemāk par vidējo ražu valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti