Latvijas lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem sniegs 20 miljonu eiro atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikumus novirzīt gandrīz 20 miljonus eiro Krievijas kara izraisītās krīzes skartajiem lauksaimniecības produkcijas un pārtikas ražotājiem, lai nodrošinātu nepārtrauktu lauksaimniecības produkcijas ražošanu un veicinātu nozares spēju pielāgoties jaunajiem tirgus apstākļiem, informēja ZM.

Atbalstu vairāk nekā 9,2 miljonu eiro apmērā plānots novirzīt trim visvairāk ietekmētajām primārās lauksaimniecības produkcijas ražošanas nozarēm – cūkkopībai, mājputnu audzēšanai un dārzeņkopībai segtajās platībās. No šīs summas 4,2 miljoni eiro tiks segti no Eiropas Komisijas (EK) ārkārtas pielāgošanās atbalsta ražotājiem primārajās lauksaimniecības nozarēs, bet 5 miljoni eiro – no valsts budžeta.

Plāno segt 70% no papildu izmaksām, ko radījis cenu kāpums mēslošanas līdzekļiem (tikai dārzeņkopības segtajām platībām), pirktai lopbarībai (tikai cūkkopībai un putnkopībai) un dīzeļdegvielai, elektrībai, kurināmam (visām trim nozarēm).

Savukārt 10 miljonus eiro plānots novirzīt, lai sniegtu atbalstu krīzes skartajiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem atbilstoši EK Krīzes pagaidu regulējumam valsts atbalsta pasākumiem ekonomikas atbalstam pēc Krievijas agresijas pret Ukrainu. Viens pretendents varēs pieteikties uz atbalstu līdz 400 tūkstošiem eiro.

Valdība atbalstīja arī ZM priekšlikumu rast papildu finansējumu 30 miljonu eiro apmērā investīciju projektiem ieguldījumiem lauku saimniecībās. Tas saistīts ar lauksaimnieku lielo pieprasījumu pēc atbalsta ieguldījumiem lauku saimniecībās, kam iepriekš jau bija atvēlēti 103 miljoni eiro. Papildu atbalsts ļaus apstiprināt lielāku projektu iesniegumu skaitu.

Tuvākajās nedēļās ZM iesniegs valdībai izskatīšanai Ministru kabineta noteikumu projektus, kas detalizēti noteiks iepriekš minētā atbalsta saņemšanas nosacījumus Latvijas lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem. Plānotais atbalsts pārstrādes uzņēmumiem vienlaikus tiks saskaņots arī ar Eiropas Komisiju.

Plānotajam atbalstam 15 miljonu eiro apmērā būs fiskāli neitrāla ietekme uz 2022. gada budžetu, jo tos plānots segt no AS “Latvijas valsts meži” 2021.gada pārskata gada peļņas. Savukārt papildu virssaistības 30 miljoni eiro tiks segtas no LVM nākamo gadu peļņas, norādīja ZM.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti