«Latvijas kuģniecības» apgrozībā palikušās akcijas strauji sadārdzinājušās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc tam, kad trešdien, 14.jūnijā, naftas tirgotājs “Vitol” paziņoja par 19,6% "Latvijas kuģniecības" (LK) akciju iegādi, akciju cena biržā palielinājās par 54% t.i., pieauga no 44,5 centiem līdz 71 centam par akciju. Tagad “Vitol”, kam pieder aptuveni 70% kompānijas akciju, izpirks atlikušās akcijas, kuras pieder četrarpus tūkstošiem akcionāru un valstij. Valsts par savu akciju paketi - 10% - var iegūt 14,25 miljonus eiro.

Ņemot vērā, ka “Vitol” kontrolēja gandrīz pusi LK akciju (49,9%), eksperti jau pirms pāris gadiem paredzēja, ka uzņēmums centīsies iegūt atlikušo pusi. Pēc Rus.LSM.lv rīcībā esošās informācijas, tieši cerība uz iespējamu akciju pārpirkšanu daudzas vietējās biržas treiderus gadiem mudināja paturēt LK akcijas: likums nosaka, ka brīdī, kad kāds akcionārs iegūst 50% akciju kontroli, viņam ir jāpiedāvā, vai pārējie akcionāri nevēlas pārdot arī savas daļas. Tie, kuri šo piedāvājumu pieņems, par savu akciju daļu parasti saņems salidzinoši labu cenu, kas aprēķināta pēc bilances vērtības..

Tas notika ceturtdien, 15.jūnijā, kad “Vitol” ieguva gandrīz 70% akciju. Saskaņā ar likumu tagad “Vitol” ir jāprasa atļauja Finanšu un kapitāla tirgus komisijai izsludināt akciju atpirkšanu un jāsaskaņo cena. Tajā pašā laikā pārdevēji var negaidīt un pārdot akcijas par 71 centu (bilances cenu) biržā jau tagad. Tātad uz pusi dārgāk nekā vakar.

Daži tā arī izdarīja – 15.jūnijā biržā tika pārdoti 1,67 miljoni akciju par kopējo summu 1,2 miljoni eiro. Tomēr tas ir tikai piliens jūrā, kas mazākuma akcionāriem pieder - tie ir 30% jeb 60 miljoni akciju. No tām 10%, kas ir 20 miljoni akciju, pieder valstij, un tās pārvalda Privatizācijas aģentūra.

Valsts par savām akcijām var iegūt 14,25 miljonus eiro.

Pārējie akcionāri, sākot no investīciju fondiem un beidzot ar parastajiem iedzīvotājiem, kas savulaik izpirka LK daļas par sertifikātiem, vēl var iegūt aptuveni 28.5 miljonus eiro. Tie ir aptuveni četrarpus tūkstoši akcionāru.

“Ja ir nepieciešama nauda, akcijas var pārdot, jo, skatoties vēsturiski, tā ir pati augstākā cena pēdējo 8 gadu laikā ” norāda ''INVL Asset Management'' vadītājs Andrejs Martinovs. Viņš gan teica, ka labāk sagaidīt, ko nolems “Vitol”. “Viņi var izziņot vienkāršu akciju atpirkšanu, neaizejot no biržas, jo uzņēmums atrodas viņu kontrolē. Ja vēlas, var nepārdot visas akcijas. Bet, ja notiks akciju atpirkšana ar mērķi aiziet no biržas, tad es pārdotu visas savas akcijas,” teica Martinovs.

Pēc eksperta viedokļa – “Vitol” galvenais mērķis šobrīd būtu iegūt 95% akciju. Saskaņā ar likumu galvenais akcionārs tad var izpirkt atlikušos 5% akciju no pārējiem akcionāriem, neprasot atļauju, un tā saņemot 100% akciju.

Šobrīd galvenais jautājums ir, vai “Vitol” varēs iegūt 95% akciju.

“Ja nē, tad nākotnē var rasties vēl izdevīgāki akciju atpirkšanas noteikumi par tiem, ko piedāvā tagad. Bet tā ir zīlēšana kafijas biezumos. Spekulanti, ja viņiem ir idejas, kur likt naudu no LK, var pārdot akcijas par 71 centu. Iedzīvotājiem iesaku nogaidīt,” norādīja Martinovs.

Privatizācijas aģentūra Rus.LSM.lv informēja, ka sākumā sagaidīs oficiālu paziņojumu par akciju atpirkšanu, bet pēc tam sagatavos ziņojumu valdībai, kura pieņems lēmumu pārdot vai paturēt 10% “Latvijas kuģniecības”.

Šis nav pirmais gadījums, kad “Vitol” savās rokās konsolidē Latvijas uzņēmumus. Tā 2015.gada beigās Kipras kompānija ''Euromin'', kas saistīta ar “Vitol”, kam piederēja 49% ''Ventspils naftas'' akciju, iegādājās 43,25% no otrā lielākā akcionāra, uzņēmuma ''Latvijas Naftas Tranzīts'', pēc kā “Vitol” atlikušos 8% akciju, no mazākuma akcionāriem atpirka par bilances cenu - 4,56 eiro par akciju, proti, par četrām reizēm lielaku cenu, nekā pirms darījuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti