Latvijas krājaizdevu sabiedrības pērn nopelnījušas par 18,5% mazāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas krājaizdevu sabiedrības 2017. gadā nopelnīja kopumā 347 000 eiro, kas ir par 18,5% mazāk, salīdzinot ar sabiedrību kopējo peļņu 2016.gadā – 426 000 eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) informācija.

Komisijā skaidro, ka sabiedrību peļņas apmēru negatīvi ietekmēja pieaugošie izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem. Ar peļņu pārskata periodā strādāja 23 no kopumā 33 krājaizdevu sabiedrībām, kopā nopelnot 363 000 eiro. 

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību kopējais aktīvu apmērs pērn palielinājās par 7,4% jeb diviem miljoniem eiro, decembra beigās sasniedzot 29,3 miljonus eiro.

Aktīvu pieaugumu sekmēja biedru noguldījumu apmēra kāpums par 6%. Biedru noguldījumi ir lielākais sabiedrību piesaistīto līdzekļu avots (99%), un decembra beigās to apmērs sasniedza 20,9 miljonus eiro.

Krājaizdevu sabiedrību darbības galvenais virziens ir savu biedru kreditēšana.

Biedriem izsniegto kredītu apjoms turpināja augt nedaudz straujāk nekā iepriekšējā gadā – par 14% jeb 2,8 miljoniem eiro, un decembra beigās tas sasniedza 22,3 miljonus eiro.

FKTK norāda, ka pieaugumu galvenokārt nodrošināja patēriņa kredīti un kredīti mājokļa iegādei, kas arī bija nozīmīgākie veidi kredītportfelī – attiecīgi 42% un 46% no kopējā kredītportfeļa.

Kredītportfeļa kvalitāte pērn nedaudz pasliktinājās – decembra beigās 57,4% no krājaizdevu sabiedrību kredītportfeļa bija novērtēti kā standarta, 38,1% – kā uzraugāmie, savukārt 4,5% – kā zemstandarta, šaubīgie un zaudētie.

Nedrošiem parādiem izveidoto uzkrājumu apmērs pieauga, decembra beigās veidojot 7,2% no kopējā sabiedrību kredītportfeļa (2016. gada beigās – 6,9%), norāda FKTK.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību pašu kapitāla attiecība pret aktīvu un ārpusbilances posteņu kopsummu, proti, kapitāla pietiekamības rādītājs decembra beigās bija 22,5%. Noteiktā minimālā kapitāla pietiekamības prasība ir 10%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti