Panorāma

Par pārsniegtajām piena kvotām būs jāmaksā sods

Panorāma

Valtera grāmatas nonāk muzejā

Latvijas kokrūpnieku intereses Berlīnē aizstāv vācu uzņēmējs

Latvijas kokrūpnieku intereses Berlīnē aizstāv vācu uzņēmējs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Berlīnē notiekošajā starptautiskajā izstādē “Zaļā nedēļa” Latvijas paviljonā aiz stendiem redzami galvenokārt Latvijas uzņēmēji. Viņiem Latvijas produktu popularizēšanā pievienojies arī kāds sirms vācu kungs no Dortmundes, kuru ar Latviju saista vairāk nekā 20 gadu ilga sadarbība. 

Pieredzējušajam kokrūpniekam Rūdolfam Birkenšteinam šobrīd ir 85 gadi. Savulaik viņš bijis Vācijas tirdzniecības kameras prezidents, bet tagad pilda tās goda prezidenta pienākumus. Neraugoties uz cienījamo vecumu Birkenšteins aizvien ir aktīvs uzņēmējs. Kontakti ar Latvijas mežrūpniekiem viņam veidoti kopš padomju gadiem. Tagad viņam pieder divi kokapstrādes uzņēmumi Smiltenes pusē -“Lameko Impex” un “Smiltene Impex”, kuri specializējušies augsts pievienotās vērtības komateriālu ražošanā.

"Šobrīd mēs nodarbojamies ar kokmateriālu pārstrādi, pamatā eksportējam gatavo produkciju uz Āzijas valstīm. Iepriekš mūsu galvenais tirgus bija Eiropa, bet Eiropā cilvēku pieaugums nebūt nav augsts. Tirgus sašaurinās, tāpēc jāvirzās uz citām valstīm," stāsta “Lameko Impex” īpašnieks Rūdolfs Birkenšteins.

Pašlaik abos Birkenšteina Latvijas uzņēmumos strādā 100 cilvēku un ik gadu tie apgroza 20 miljonus eiro. Sirmais kungs norāda, ka arī citu nozaru Latvijas uzņēmumiem ir augsts eksporta potenciāls. Tiesa aktīvākiem jābūt pašiem uzņēmējiem.

"Ja jūs aizverat savas kabatas, tad jūs nekādā gadījumā neiegūsiet jaunu klientu. Latvijas uzņēmumu iespējas iegūt jaunus klientus ir ļoti, ļoti labas, jo īpaši tās ir uzlabojušās pēdējo gadu laikā. Es domāju, ka cilvēki, kas ir izvēlējušies būt šeit, ir pieņēmuši pareizo lēmumu," uzskata Birkenšteins.

Birkenšteins uzsver – ļoti daudz uzņēmējdarbības vides sakārtošanā devušas reformas, kuras tika ieviestas pēc 2008.gadā piedzīvotās krīzes. Lai arī kopumā mežniecības nozarē situācija ir laba, nedrīkst aizmirst pamatvērtības.

"Mēs nekad no meža neņemam vairāk kā to atļauj dabiskais pieaugums," skaidro Birkenšteins. "Latvijas mežsaimniecība seko šīm metodēm un tas ir labi, bet līdzko politiķi iesaistās daudzas lietas notiek ne tā kā tam vajadzētu notikt. Latvijā mūs galvenā problēma ir dabūt pietiekamā daudzumā koksni. Jūs redzat, ka pieaugums ir vienkārši fantastisks, bet ir pārāk daudz sapņu par to kā izmantot esošos resursus".

Lai Latvijas mežsaimnieki arī turpmāk  varētu stāstīt par augstajiem sasniegumiem, Birksnšteins arī privāto mežu īpašniekiem iesaka sekot itin vienkāršai praksei – izcirsto mežu vietā stādīt jaunus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti