Pusdiena

Pusdiena 19.12.2016

Pusdiena

Konceptuāli sadalīti 34 miljoni veselības aprūpei; ministres sapnis: centralizētās rindas

Latvijas kokrūpnieks Ukrainā jau ilgstoši saskaras ar draudiem un korupciju

Latvijas kokrūpnieks Ukrainā jau ilgstoši saskaras ar draudiem un korupciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ukraina ārvalstu investīcijām bīstama un nedroša vide – pie šāda apbēdinoša secinājumi nācies nonākt kādam Latvijas uzņēmējam, kurš jau vairākus gadus, cenšoties strādāt kokapstrādes nozarē, saskaras gan ar augstu korupciju, gan tiešiem noziedzīgiem uzbrukumiem.

Lai gan augsta korupcija daudzās Ukrainas valsts institūcijās un tieslietu sistēmā valdīja jau bijušā prezidenta Viktora Janukoviča laikā, tieši pēdējos gados situācija ir kļuvusi īpaši kritiska – tā apstākļus, kuros nākas strādāt Ukrainā, raksturo kokapstrādes nozarē strādājošais uzņēmējs Andis Priednieks. Galvenais iemesls tam, kāpēc uzņēmējs savulaik nolēma strādāt Ukrainā, bija fakts, ka Ukraina ir viena no nedaudzajām valstīm, kur pietiekamā apjomā pieejama Andim nepieciešama izejviela – oša celmi. Uzņēmējs atzīst ka līdz varas maiņai Ukrainā 2014.gadā, sadarbojoties ar valsts mežsaimniecībām, vismaz valdījuši skaidri spēles noteikumi:

"Nācās katru mēnesi maksāt tam direktoram 500 eiro vienkārši par to, ka viņš mūs netraucē un laiž to darīt. Tā tas turpinājās līdz 2015.gadam, kamēr šis direktors kļuva galīgi nekaunīgs, viņam bija par maz un viņam vajag vairāk."

Uzņēmējs atklāj, ka pieaugot Ukrainas amatpersonu apetītei, Latvijas uzņēmumam nācās saskarties arī ar aizvien nekaunīgāku un agresīvāku attieksmi, tiešiem draudiem, uzbrukumiem un sabotāžām.

"Nu tā, ar vienu vārdu sakot, pateica skaidri un gaiši – tu te mums nemaksā to, ko mēs gribam, vācies projām, tu mums traucē dzīvot," atstāsta Priednieks.

Šobrīd uzņēmējam tomēr jau ir izdevies panākt vismaz to, ka Ukrainas varas iestādes ir nodrošinājušas fizisku apsardzi un pakāpeniski ir izdevies iegūt arī sabiedrotos atsevišķu Ukrainas mediju un pilsoniskās sabiedrības vidū. Tomēr Andis Priednieks bez vilcināšanās uzsver, ka Ukrainu šobrīd pilnīgi noteikti var raksturot kā ārvalstu investīcijām nedrošu vidi:

"Vietējie činavnieki faktiski visus ārzemniekus šeit uzskata par staigājošiem bankomātiem, teiksim tā, no kuriem varētu ko izsūkt, bet strādāšana nekāda te netiek dota. Normālas biznesa vides šeit nav!"

Uzņēmējs jau vairākkārt ir vērsies pēc palīdzības un padoma pie Latvijas iestādēm – Ārlietu ministrijas un Ekonomikas ministrijas, un reaģējot uz uzņēmēja sūdzībām, Latvija ir vērsusies arī ar notām pie Ukrainas ārlietu dienestiem. Tomēr var secināt, ka Latvijas iestāžu centieni nespēj sniegt cerēto rezultātu, jo pietrūkst Ukrainas atbildīgo institūciju ieinteresētības problēmu risināt. To, ka Ukraina ir problēmatiska uzņēmējdarbības vide, nesen intervijā Latvijas Televīzijai atzina arī Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Poikāns:

"Mūsu uzņēmēji, protams, saskaras ar zināmām problēmām Ukrainā, uzņēmējdarbības klimats nav sevišķi pozitīvs, tiesu sistēma buksē. Bet man šobrīd negribētos īpaši kritizēt Ukrainu, man liekas, ka ir daudzas lietas, kas ir izdarītas: ir parādījusies jauna patruļpolicija, ir mainījies kaut kādā veidā tēls. Ir mēģinājums uzlabot pašu ierēdņu darbu, ir mēģinājumi kaut kādā veidā uzlabot elektrības un gāzes tirgu. Bet tas viss būs diezgan lēnu – jo tas mantojums, ko viņi ir saņēmuši, ir daudz, daudz smagāks, nekā tas bija Baltijas valstīm un Latvijai."

Reaģējot uz ekonomiskās situācijas pasliktināšanos un militāro konfliktu iespaidā Latvijas ārējā tirdzniecība ar Ukrainu iepriekšējos gados samazinājās, tomēr ekspertu prognozes liecina, ka šogad Latvijas eksports uz Ukrainu varētu būt audzis par aptuveni 5-10 procentiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti