Panorāma

Arī ASV apsver smago tanku "Abrams M1" sūtīšanu uz Ukrainu

Panorāma

Panorāma

Latvijas jaunuzņēmums – vadošais pasaulē

Latvijas jaunuzņēmums kļuvis par vadošo pasaulē unikālu robotu ražošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Viens no Latvijas jaunuzņēmumiem – "Aerones" – kļuvis par vadošo pasaulē unikālu robotu ražošanā. Latvijā ražotā robotu sistēma apkopj un nu jau arī spēj remontēt vēja turbīnas. Pērnā gada beigās uzņēmums piesaistījis 30 miljonus eiro investīcijās un pašlaik meklē papildu darbiniekus, lai paplašinātos.

Vēja enerģijas ģeneratoru skaits pasaulē tikai aug, turbīnas kļūst augstākas. Taču to lāpstiņas arī nolietojas. Tām nepieciešama regulāra apkope un remonts. Latvijas jaunuzņēmums "Aerones" pašlaik ir vadošais pasaulē, kurš turbīnu apkopi spēj veikt, izmantojot pašu izgudrotus un pašu ražotus robotus. Firma otrdien, 24. janvārī, demonstrēja savu jaunāko izgudrojumu.

Robots spēj darīt darbu, kas cilvēkam ļoti lielā augstumā un īsā laika posmā ir ļoti sarežģīti un brīžiem neiespējami. Piemēram, šis robots spēj saremontēt turbīnas lāpstiņu, to sākotnēji noslīpējot un pēc tam špaktelējot.

"Tornis var sasniegt 160 metru augstumu. Attiecīgi cilvēkiem paliek aizvien grūtāk un grūtāk apkalpot šīs turbīnas, un robotam tā nav problēma. Tas var pārvietoties ar ātrumu četri metri sekundē. Būt ātri augšā, izdarīt darbu un braukt projām, un turbīna atkal var griezties un ģenerēt elektrību," klāstīja "Aerones" līdzdibinātājs Jānis Putrāms.

Robota vadība notiek attālināti, no netālu esošā busiņa. Un secinājums – robots šādiem darbiem ir pat piecas reizes ātrāks un efektīvāks nekā cilvēks. Un strādā gan vējā, gan lietū.

"Augstkāpēji un šie ļoti augsti kvalificētie darbinieki būtu jāizmanto darbam, kur tiešām sniedz ļoti augstu pievienoto vērtību, tas ir darbs, kuru nevar, tiešām nevar aizstāt ar robotu tehnoloģiju," stāstīja "Aerones Nordic" izpilddirektors Artūrs Drebots.

Uzņēmums savu tehniku neizīrē citiem, bet darbu dara paši. Visu valstu saraksts, kur strādājuši, ir ļoti garš, vieglāk nosaukt kontinentus. Strādāts gan Ziemeļamerikā – ASV gan Kanādā, Latīņamerikā, Austrālijā, gan, protams, arī Eiropā.

""Aerones" tiešām ir vieni no lielākajiem un arī pirmrindnieki, kas, tā teikt, nokodās īstajā brīdī no šī tirgus pīrāga, kad citi vēl šādus pakalpojumus sniedza ar rokām, bet viņiem ir tā priekšrocība, ka tie ir roboti," sacīja Vēja enerģijas asociācijas izpilddirektore Lāsma Līvzeniece.

"Mēs esam Latvijas uzņēmums – gan inženieri, gan ražošana. Mums ir Latvijas komanda un arī cilvēki," piebilda Putrāms.

Redzot, ka pieprasījums ir liels, uzņēmums pērnā gada beigās piesaistījis investīcijas 30 miljonu eiro apmērā un plāno arī paplašināties – līdz gada beigām papildus esošajiem 200 darbiniekiem piesaistīt vēl 300.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti