Panorāma

Ģimene slēpjas aizspriedumu dēļ

Panorāma

Iebraucot Latvijā, pašizolācijā būs jāpavada 10 dienas

Baltkrievu uzņēmējus vilina uz Latviju

Latvijas IT nozare baltkrievu ienākšanu gaida ar dalītām jūtām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

12 informācijas tehnoloģiju (IT) nozares uzņēmumi ar aptuveni 500 darbiniekiem jau tuvākajā laikā varētu pārcelties no Baltkrievijas uz Latviju. Amatpersonas gan prognozē, ka baltkrievu interese vēl aug, savukārt Latvijas IT nozare baltkrievu kolēģu ierašanos gaida ar dalītām jūtām.

Latvija aicina baltkrievu augsto tehnoloģiju nozares gaišākos prātus pārcelties pie mums. Viņiem tiek piedāvāta atvieglota vīzas iegūšana, samazināta birokrātija bankas kontu atvēršanā un īpaša pretimnākšana jaunuzņēmumu veidošanai.

“Tas ir abpusēji izdevīgs darījums. Interese ir no abām pusēm. Baltkrievijā pie esošās politiskās situācijas lielie uzņēmumi meklē sev jaunas mājas. Un Latvija sevi Covid-19 krīzes laikā ir pierādījusi kā drošu valsti gan no ekonomikas, gan veselības dimensijas puses, un tā interese ir gana liela no viņiem,” stāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”).

“Šobrīd mums ir 29 uzņēmumi, kuri nopietni apsver iespēju pārcelties. 12 jau pieņēmuši lēmumu pārcelties daļēji vai pilnībā, un kopumā mēs runājam par drusciņ zem 500 darbiniekiem, par kuriem lēmums jau pieņemts,” atklāj Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns.

Pie šāda darbinieku apjoma baltkrievu uzņēmēji nodokļos par algām vien Latvijas budžetu papildinātu par aptuveni 250 000 eiro gadā. Taču amatpersonas cer, ka baltkrievu interese vēl augs.

Latvijas IT nozare baltkrievu ienākšanu gaida ar dalītām jūtām.

No vienas puses, raizējas, vai iebraucējiem netiks piedāvātas tirgu kropļojošas privilēģijas. No otras puses – cer uz iespēju pārvilināt spējīgākos darbiniekus, jo Latvijā IT speciālistu atalgojums vidēji ir augstāks.

“Tā viennozīmīgi būtu mūsu interese piesaistīt šos speciālistus, lai viņi varētu darboties. Daudzi uzņēmumi to jau izmanto, un šī sadarbība jau ir. Tā noteikti mums ir iespēja,” sacīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas vadītāja Signe Bāliņa.

“Protams, ir svarīgi, lai netiktu kaut kādā veidā diskreditēti Latvijas IT uzņēmumi, lai nebūtu sliktāka situācija,” piebilda asociācijas vadītāja.

Ekonomikas ministrija cer, ka baltkrievu uzņēmumi netiks koncentrēti Rīgā, bet dažādos Latvijas reģionos. Īpaši pievilcīga viņiem varētu būt Daugavpils, kas ir ģeogrāfiski tuvāka, ar lielu baltkrievu kopienu un Latgales Speciālās ekonomiskās zonas sniegtajām priekšrocībām.   

KONTEKSTS:

Kopš Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kas raisīja plašus protestus, LIAA mobilizējis resursus, uzrunājot Baltkrievijas uzņēmumus par iespējām pārcelt savu darbību uz Latviju. Līdz šim padziļinātas konsultācijas sniegtas 116 Baltkrievijas uzņēmumiem un privātpersonām. Pašlaik šie uzņēmumi Baltkrievijā nodarbina vairāk nekā 4000 cilvēku.

No potenciālajiem 116 investoriem 30 uzņēmumi strādā informācijas tehnoloģiju jomā, bet 25 ir ražošanas uzņēmumi. Vairāki uzņēmumi atbilst Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā definētajiem kritērijiem, un viņu darbinieki varēs saņemt jaunuzņēmumu vīzas.

Arī vairākas Latvijas pašvaldības ir izteikušas Baltkrievijas uzņēmējiem savus piedāvājumus, kurus LIAA apkopo un piedāvā saviem klientiem, informēja LIAA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti