Latvijas IKP ceturtajā ceturksnī audzis par 5,1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2011.gada ceturto ceturksni, ir palielinājies par 5,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums.

IKP ietekmēja apjomu kāpums tirdzniecībā – par 11% un apstrādes rūpniecībā – par 6%. Par 5% vairāk tika iekasēti produktu nodokļi.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP 2012.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2012.gada trešo ceturksni, palielinājies par 1,3%.

"Latvijas ekonomikas attīstība turpina priecēt, un pretēji iepriekš gaidītajam pieauguma tempu samazinājumam arī pērnā gada ceturtajā ceturksnī ekonomikas pieauguma tempi ir saglabājušies nemainīgi augsti," IKP rezultātus komentē Finanšu ministrijā. Atbilstoši tās vērtējumam, 2012. gadā IKP ir palielinājies par 5,5%, kas nozīmē, ka kopumā arī 2012. gadā Latvijas ekonomika ir bijusi visstraujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā. 

"Pozitīvi, ka ārējā ekonomiskajā vidē pēdējo mēnešu laikā ir vērojama situācijas stabilizēšanās, savukārt Eiropas Komisijas publicētais ekonomikas sentimenta indekss norāda pat uz nelielu situācijas uzlabošanos pēdējo mēnešu laikā gan eirozonā, gan arī visā Eiropas Savienībā. Šie uzlabojumi gan pagaidām ir nelieli un strauja situācijas uzlabošanās nav gaidāma. To apliecina šā gada janvārī publicētās Starptautiskā Valūtas fonda prognozes, atbilstoši kurām eirozonā šogad tiek prognozēts IKP kritums 0,2% apmērā iepriekš prognozētā pieauguma vietā," informēja ministrijā.

„Krīzes seku risināšana eirozonā prasīs vēl ilgu laiku, tomēr pēdējo mēnešu notikumu attīstība ļauj optimistiski prognozēt, ka, sākot ar 2014. gadu, izaugsme eirozonā pakāpeniski atgriezīsies, veicinot arī Latvijas ekonomikas attīstību,” prognozē finanšu ministrs Andris Vilks.

Precizēts un izvērsts 2012.gada ceturtā ceturkšņa IKP temps un vērtība tiks publiskoti 2013.gada 11.martā.

Jau ziņots, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2012.gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu 2011.gadā, palielinājies par 5,2%.

Pagājušā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada deviņiem mēnešiem, IKP pieauga par 5,6%.
2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu Latvijas IKP palielinājās par 5,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti