Latvijas, Igaunijas un Somijas gāzes pārvades sistēmu operatori vienojas par soļiem uz vienotu gāzes tirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Igaunijas, Latvijas un Somijas gāzes pārvades sistēmu operatori “Elering”, “Conexus Baltic Grid”, “Gasum” un “Baltic Connector” piektdien, 12.oktobrī, Tallinā parakstīja saprašanās memorandu par būtiskākajiem jautājumiem, kas ir jāatrisina, lai varētu integrēt Latvijas, Igaunijas un Somijas dabasgāzes tirgus.

“Conexus Baltic Grid” informēja, ka pirmos darbus saistībā ar Baltijas un Somijas dabasgāzes tirgu integrēšanu varēšot sākt 2020.gadā, kad dabasgāzes cauruļvads “Balticconnector” savienos Igaunijas un Somijas dabasgāzes tirgus.

Parakstītajā saprašanās memorandā paredzēta iespēja arī citām valstīm pievienoties iniciatīvai, tādējādi paplašinot integrētā tirgus teritoriju.

Pašlaik trijās iepriekš minētajās valstīs dabasgāzes tirgus liberalizācijas posmi ir atšķirīgi, tādēļ dabasgāzes tirgus integrācija ir paredzēta pakāpeniski. Pirmajā posmā, kas tiks uzsākts 2020.gada sākumā, Latvijā, Igaunijā un Somijā paredzēts atcelt tarifus uz valstu robežām, tādējādi vienkāršojot dabasgāzes tirdzniecību valstu starpā un sekmējot konkurenci šajos reģionos.

Papildus tarifu atcelšanai uz robežām pilnīga tirgus integrācija paredz arī pieejas tīklam principu saskaņošanu un pārvades jaudu piešķiršanu, kā arī pārvaldības principu un enerģijas cenu veidošanas noteikumu līdzsvarošanu, lai sekmētu dabasgāzes tirgus pārredzamību un konkurenci dabasgāzes tirgotāju starpā. Tādā veidā integrētajā reģionā tikšot nodrošināta brīva un vienlīdzīga piekļuve dabasgāzes infrastruktūrai.

Piemēram, integrētā tirgus dalībnieki Latvijas Inčukalna pazemes gāzes krātuvi varēs izmantot bez papildu pārvades izmaksām.

Tādējādi gāzi varēs glabāt un izsūknēt, ņemot vērā tirgus cenas signālus.

Reģionālo sistēmu operatoru sadarbība veicinot savstarpēju apmaiņu ar idejām, apsvērumiem un koncepcijām saistībā ar dabasgāzes tirgu efektivitātes uzlabošanu.

KONTEKSTS:

2017.gada 3.aprīlī atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus. Tālab sadalīts gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze", no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, kas nodota neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus". 

Pērn decembra vidū AS "Augstsprieguma tīkls" noslēdza darījumu ar Vācijas enerģētikas uzņēmumu "Uniper Ruhrgas International GmbH” par tam piederošo 18,31% "Conexus" akciju iegādi. Neilgi pēc tam "Augstsprieguma tīkls" nopirka arī SIA "Itera Latvija" piederošās 16,05% "Conexus" kapitāldaļas.  Tādējādi Latvijas valstij kopumā pieder 34,36% "Conexus" akciju. Par tām "Augstsprieguma tīkls" samaksājis vairāk nekā 57 miljonus eiro.

Krievijas "Gazprom" arvien pieder aptuveni 34% "Conexus" akciju, bet "Marguerite" – 29% akciju. Abi šie uzņēmumi ir saistīti arī ar dabasgāzes piegādes un tirdzniecības darbībām, līdz ar to Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) uzskata, ka šiem abiem "Conexus" akciju īpašniekiem ir interešu konflikts, proti, viņiem varētu būt interese gūt peļņu gan "Latvijas gāzē", gan "Conexus".  Tādēļ diviem «Conexus» akcionāriem pastāv interešu konflikta risks, iepriekš atzina SPRK.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti