Rīta intervija

EP vēlēšanu kandidāti. Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns

Rīta intervija

EP vēlēšanu kandidāti: LSDSP līderis Jānis Dinevičs

Latvijas ekonomika aug. Būtisks ir jautājums par nepieciešamo darbaspēku

Latvijas iekšējā darbaspēka rezerve - cilvēki ar sociālo, humanitāro izglītību un bez augstākās izglītības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Samazinoties cilvēku skaitam Latvijā, strādājot tāpat kā līdz šim, būs vērojams darbaroku iztrūkums. Uz 2025. gadu prognozēts pārpalikums iedzīvotājiem darbaspējas vecumā ar vispārējo vidējo vai zemāku izglītību, kā arī ar augstāko izglītību sociālajās un humanitārajās zinātnes, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle.

Cilvēku bez augstākās izglītības pārpalikums būs 91 000, bet ar augstāko sociālo zinātņu un humanitāro zinātņu izglītību - 11 000.

"Tā ir mūsu iekšējā darbaspēka rezerve," uzsvēra Zīle.

Viņa stāstīja, ka jau tagad vērojams - vidējai algai nozarē nokrītot zem vidējās, ievērojami pieaug vakanču skaits tajā. Tādējādi nozarēs, kur nav īpašas specializācijas, cilvēki migrē.

Zīle stāstīja, ka Latvija kopš iestāšanās Eiropas Savienībā jau ir daudz paveikusi. Proti, divkārt - no 24% uz 49% - ir celts produktivitātes līmenis tautsaimniecībā.

Uzturot pašreizējo ekonomikas izaugsmes līmeni, kas ir 5% gadā, pēc 12 gadiem Latvija varētu sasniegt Eiropas Savienības vidējo dzīves līmeni.

Zīle gan uzsvēra, ka 5% ir diezgan augsts izaugsmes rādītājs, kuru ir jāspēj noturēt, tādēļ ir jādomā, kā celt produktivitāti ekonomikā, ņemot vērā, ka algu pieaugums ir vēl straujāks.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti